Două țări vor face schimb de teritorii pentru a pune capăt unui conflict vechi de zeci de ani, cu lupte violente. „Negocierile au ajuns la punctul final”


Acord important între două state într-un conflict ce ține de la căderea Uniunii Sovietice.
Kârgâzstanul a anunțat joi că va face schimb de teritorii disputate cu Tadjikistanul de la căderea Uniunii Sovietice, punând capăt unei dispute de decenii între vecinii din Asia Centrală, potrivit english.alarabiya.net.
La granița dintre cele două țări au avut loc ciocniri mortale sporadice de când ambele au devenit independente, în 1991, vecinii luptându-se pentru accesul la apă și resurse în regiunea îndepărtată.
Ambele părți au anunțat un acord de demarcare a frontierei în decembrie anul trecut, însă niciuna dintre ele nu a făcut concesii teritoriale detaliate până acum.
Conform acordului, Kârgâzstanul va primi aproximativ 25 de kilometri pătrați de la Tadjikistan în schimbul terenurilor și al unui acces mai bun la resursele comune de apă, potrivit șefului serviciului secret al Kârgâzstanului, Kamchybek Tashiev.
„Negocierile au ajuns la punctul final și pot fi discutate deschis începând de astăzi”, a declarat Tașiev în fața parlamentului kârgâz.
„După examinarea parlamentară, președinții vor semna apoi ratificarea și, în cele din urmă, versiunea finală va fi semnată de șefii celor două state. Și va fi întocmit un tratat între cele două țări”.
Mai multe drumuri controversate vor fi declarate neutre și vor fi utilizate de ambele părți în cadrul acordului, în timp ce cele două vor facilita accesul la puțurile de petrol, a declarat Tașiev.
De asemenea, autoritățile vor reloca locuitorii satelor schimbate în cadrul acordului, dintre care unele vor fi distruse și reconstruite, a adăugat el.
Cele două țări au ajuns, de asemenea, la un acord privind facilitarea accesului la o zonă din jurul unui canal vital pentru agricultură, o industrie importantă în ambele țări.
Disputa privind frontiera provine din perioada sovietică, când a fost trasată o demarcație administrativă simplă între vecinii muntoși.
În toamna anului 2022 au avut loc cele mai grave lupte la frontieră de la căderea Uniunii Sovietice, cu zeci de morți și mii de persoane care și-au părăsit casele în satele de frontieră.
Acordul intervine în contextul încălzirii generale a relațiilor dintre cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, care includ, de asemenea, Kazahstanul, Turkmenistanul și Uzbekistanul.
Președintele kârgâz Sadyr Japarov și omologul său tadjik Emomali Rahmon au discutat despre problemele de frontieră în cadrul unei întâlniri rare la un summit ONU în 2023, stârnind optimismul că un acord este posibil.











































































