Două mame cu patru copii, repatriați în R. Moldova, după ce au fost evacuați din zonele afectate de cutremure în Turcia: Despre 29 de moldoveni încă nu se știe nimic
Șase cetățeni ai R. Moldova, fiind vorba de două mame și copiii acestora, au fost repatriați la Chișinău, după ce au fost evacuați din zonele Hatay și Malatya ale Turciei.
Autoritățile R. Moldova încă nu cunosc informații despre alți 29 de cetățeni moldoveni despre care se știe că se aflau în aceste zone afectate de cutremurele de acum o săptămână din Turcia.
„Până la această oră, reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la Ankara au continuat eforturile pentru contactarea a 65 de persoane din lista misiunii diplomatice și care se află în regiunile afectate de cutremure. Dintre aceștia, 27 de cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, nouă persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 29 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică. Solicitările de ajutor din partea conaționalilor din zonele afectate s-au referit la acordarea produselor alimentare, apei, plăpumilor, bunuri transmise cu suportul comunității și al organizațiilor de specialitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Daniel Vodă.
Aceeași sursă precizează că, urmare a eforturilor de coordonare din partea Ambasadei noastre în Turcia, consulii onorifici ai Republicii Moldova acordă ajutor sinistraților, inclusiv prin înființarea unui orășel de corturi pentru sinistrați, cazarea victimelor în hotelurile din Alanya sau transmiterea de cutii cu produse alimentare și cu haine calde pentru victimele cutremurelor.
Totodată, Ambasada menține comunicarea cu echipa de salvatori din Republica Moldova care continuă misiunea în localitatea Hatay.
„Responsabilii de la secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate, iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii noștri pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetăţeni ai Republicii Moldova din zonele afectate”, a spus Daniel Vodă.
Linia telefonică pentru urgențe consulare de la Ambasada R. Moldova de la Ankara este constituită în regim de permanență, la fel și Centrul de Apel al MAEIE disponibil în Republica Moldova. Cele mai frecvente solicitări de informații vizează lista locurilor de evacuare, procedurile de trecere a hotarelor și documentarea corespunzătoare a cetățenilor.
MAEIE reiterează și cu acest prilej recomandarea adresată cetățenilor Republicii Moldova aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.
Datele de contact ale misiunii diplomatice și ale MAEIE:
Adresa: Ambsada Republicii Moldova în Turciua – Ceyhun Atuf Kansu Cad., no. 106/22, Ehlibeyt mah., Balgat, Çankaya, Ankara, Republica Turcia;
Telefon: +90 312 446 55 27 (activ în programul de lucru al misiunii diplomatice);
Linia telefonică pentru urgențe consulare: +90 541 687 21 04 (activă în regim de permanență pentru cetăţenii Republicii Moldova, aflaţi în situaţie de urgenţă (deces, accident, situaţie de pericol sau cu caracter extraordinar, calamitate);
Email: ankara@mfa.gov.md; consulat.ankara@mfa.gov.md;
Pagină web: https://turcia.mfa.gov.md/ro/;
Centrul de apel al MAEIE: 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”