Două localități din raionul Ștefan Vodă se unesc pentru a beneficia de mai multe fonduri europene destinate dezvoltării infrastructurii: „Suntem pe ultima sută de metri”
Satele Volintiri și Copceac din raionul Ștefan Vodă sunt în plin proces de amalgamare pentru a putea atrage, cu eforturi comune de administrare, mai multe fonduri disponibile în procesul de preaderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, destinate proiectelor de dezvoltare regională.
Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, și cel de la Copceac, Vasile Țîntari, i-au relatat joi premierului Dorin Recean, care a efectuat o vizită în raionul Ștefan Vodă, că decizia de inițiere a amalgamării voluntare urmează să fie aprobată la următoarea ședință a consiliilor celor două localități.
„Suntem pe ultima sută de metri, am respectat procedurile și etapele stabilite și desfășurăm o campanie de informare ca să explicăm beneficiile”, au menționat primarii, citați de un comunicat de presă al Guvernului.
Guvernului oferă tot sprijinul politic în procesul de amalgamare voluntară, a menționat Dorin Recean, precizând că beneficiile vor fi resimțite de toți locuitorii celor două sate.
„Este necesară și o campanie de informare, nu ne așteptăm să facem amalgamările peste noapte. Trebuie să prezentăm avantajele acestei schimbări și să creștem calitatea serviciilor publice”, a spus prim-ministrul.
CITIȚI și Satul Floreni din raionul Anenii Noi ar putea deveni suburbie a Chișinăului: Vrea unire cu Sângera
În prezent, în satul Volintiri sunt în proces de realizare zece proiecte, ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor publice, gestionarea deșeurilor, sporirea implicării civice în guvernarea locală, dar și sprijinirea localnicilor și a refugiaților ucraineni care vor să inițieze o afacere.
Totodată, în ultimii patru ani, în satul Volintiri au fost realizate alte peste 30 de proiecte: a fost reparat sistemul de canalizare la grădiniță, eficientizată colectarea deșeurilor din localitate, renovată piața locală și Centrul de plasament pentru copii în situații de risc. Și în satul Copceac au fost implementate alte zeci de proiecte, localitatea fiind gazificată complet, alimentată în totalitate cu apă, dispune de iluminat public și terenuri moderne de joacă.
Menționăm că, începând cu anul 2024, unitățile administrativ-teritoriale învecinate pot alege să se unească, pentru a administra mai bine localitățile. Potrivit metodologiei de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale, aprobate toamna trecută de către Guvern, localitățile amalgamate vor beneficia de suport financiar pentru dezvoltarea infrastructurii și pregătirea procesului de amalgamare voluntară. În Legea bugetului de stat pentru anul 2024 au fost prevăzute 150 de milioane de lei în acest scop.
Autoritățile susțin că administrația publică locală este extrem de fragmentată, aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I având o populație redusă, sub 5 000 de locuitori. Amalgamarea teritorială voluntară va spori capacitatea instituțională și financiară a administrației publice locale, iar ca urmare autoritățile vor furniza cetățenilor servicii mai calitative și mai accesibile.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski