Două drone rusești, căzute duminică pe teritoriul R. Moldova: „Trebuie să fim vigilenți și să achiziționăm tehnica de care este nevoie ca să avem republica protejată și cetățenii să se simtă în siguranță”
Cele două drone rusești, lansate împotriva Ucrainei și care au căzut duminică în apropierea unor localități din raioanele Căușeni și Râșcani, nu aveau explozibil, însă faptul că avem un război la hotar și că dronele survolează spațiul aerian al R. Moldova „sunt motive de îngrijorare”, afirmă președinta Maia Sandu.
„Din prima zi de război, am făcut totul ca să protejăm spațiul aerian al R. Moldova, inclusiv aceste achiziții pe care le-am făcut au fost pentru ca să putem să depistăm și să nu avem situații care creează pericol pentru cetățeni. Din ce au raportat instituțiile, aceste drone nu prezintă pericol pentru cetățeni, dar în continuare trebuie să fim vigilenți și trebuie să achiziționăm tehnica de care este nevoie ca să avem republica protejată și cetățenii să se simtă în siguranță. Pentru moment, aceste lucruri nu reprezintă un pericol pentru R. Moldova, dar însuși un război la hotar și faptul că dronele survolează spațiul aerian al R. Moldova sigur că sunt motive de îngrijorare”, a comentat luni Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Amintim că duminică au fost depistate două drone căzute în localitatea Fârlădeni, raionul Căușeni, și în apropiere de Borosenii Noi, raionul Râșcani.
Potrivit autorităților, este vorba despre drone de tip „momeală”, lansate pentru a induce în eroare apărarea antiaeriană ucraineană și care nu aveau explozibili la bord.
„După primele examinări, s-a determinat că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip Shahed de origine rusească și nu avea atașat explozibil. Preliminar, acesta a făcut parte din valul de atacuri cu drone la care a fost supusă Ucraina în noaptea de sâmbătă spre duminică”, a anunțat Poliția.
„Violarea spațiului aerian al R. Moldova este o încălcare gravă și un gest neprietenos al Federației Ruse. Aceste drone pun în pericol viața cetățenilor și cerem stoparea imediată a lansării acestora. R. Moldova este o țară pașnică și prioritatea Guvernului este să asigure liniștea și securitate cetățenilor noștri. Cerem respectarea de către Rusia a statutului de neutralitate și integritate teritorială a R. Moldova”, a reacționat Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.
NOI acte de identitate în R. Moldova, începând cu anul 2025: Cartea de identitate a cetățenilor moldoveni, la fel ca în UE
Decizie istorică la Bruxelles: UE ar putea lua măsuri pentru recuperarea tezaurului românesc însușit pe nedrept de Rusia
VIDEO // Senatorul român Titus Corlățean, mesaj de susținere pentru Iurie Ciocan la alegerile parlamentare din România: Alegeți un deputat care să reprezinte identitatea românească și viitorul european al R. Moldova