Dosarul parcărilor cu plată în care este vizat Dorin Chirtoacă: Verdictul va fi pronunțat pe 22 decembrie. Reacția fostului primar de Chișinău
Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, își va afla verdictul în cauza penală privind parcările cu plată pe data de 22 decembrie curent, după circa cinci ani și jumătate de la expedierea dosarului în instanța de fond.
Luni, 7 noiembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a avut loc finalizarea dezbaterilor judiciare și Dorin Chirtoacă și-a prezentat „ultimul cuvânt”.
Dorin Chirtoacă este învinuit de procurori că, exercitând funcția de primar general al municipiului Chișinău, „a săvârșit prin participație în calitate de autor infracțiunea de trafic de influență, fiind semnat contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria mun. Chișinău și nerezidenta EME Parkleitsystem GmbH, în lipsa aprobării proiectului de contract de către Consiliul Municipal Chișinău”.
De asemenea, Dorin Chirtoacă este învinuit și de corupere pasivă, după ce, în perioada lunilor iulie - decembrie 2016 și februarie 2017, a avizat pozitiv șase certificate de urbanism pentru proiectare a parcărilor conform contractului respectiv de parteneriat public-privat.
Procurorii mai acuză că, în calitate de remunerație ilicită, Dorin Chirtoacă urma să dețină, împreună cu un alt participant la schemă, 26% din capitalul social al companiei care urma a fi desemnată câștigătoare, în schimbul inițierii și ulterior susținerii proiectului.
În același caz a fost deja condamnat Igor Gramețki, fost coleg de clasă al lui Chirtoacă și fost funcționar la Primăria Chișinău, găsit vinovat de trafic de influență, cu primirea de bunuri sau avantaje în proporții deosebit de mari.
De cealaltă parte, fostul primar al capitalei acuză că e vorba de un dosar „fabricat la comandă politică în anul 2017 și falsificat”.
„Am cerut ca procuratura să combată falsurile pe care le-am descoperit și demontat. Procuratura nu a avut nicio replică. Astfel, procuratura a dat înapoi. Am constatat, atunci, deja în ultimul cuvânt, că procuratura nu-și poate susține acuzațiile, nu poate combate falsurile și de asta nu are nicio replică. De fapt, cred că este vorba din nou de un aranjament: procurorul nu are nicio replică… pentru a da mai mult spațiu de manevră judecătorului. Este complet lipsit de logică faptul ca procurorul, acum o lună și jumătate, pe 23 septembrie, să ceară 10 ani de închisoare, iar astazi, 7 noiembrie, să nu aibă nicio replică, niciun cuvânt. Este o recunoaștere tacită din partea procuraturii că acuzațiile sunt false și au fost desființate de partea apărării. Am cerut instanței un singur lucru - să facă dreptate”, a comentat Dorin Chirtoacă.
Funcționar din România, mână de ajutor la Chișinău: „Expertiza României se dovedește relevantă pentru procesul de armonizare a legislației R. Moldova cu acquis-ul comunitar, în domenii precum protejarea ariilor naturale și a biodiversității”
Granturi de până la jumătate de milion de dolari pentru dezvoltarea sistemelor de irigații pe teritoriul R. Moldova
Medicii de la Spitalul Clinic Republican, îngrijorați vizavi de condamnarea la doi ani de închisoare, pentru malpraxis, a unui coleg de la Bălți: „Actul medical este, în natura sa, o activitate cu multiple riscuri și incertitudini”