Dosarul „MITĂ pentru judecători”: Patru magistrați, dați pe mâna colegilor ca să-i judece pentru CORUPȚIE
Un procuror din Procuratura mun. Chișinău, un avocat, doi judecători și un ex-judecător în Curtea de Apel Chișinău, doi judecători în Judecătoria Chișinău, sediul Centru, un asistent judiciar și două personae fizice au statut de inculpat în dosarul numit de presă „mită pentru judecători”, care a fost expediat astăzi de procurori în instanță.
Cele zece persoane sunt învinuite, în funcție de rolul pe care l-au avut în schema descoperită de procurorii anticorupție, de corupere pasivă și activă, pronunțarea cu bună știință de către judecător a unei încheieri contrare legii, trafic de influenţă, dar și de amestec în judecarea cauzelor de către instanțele de judecată naționale.
Mai exact, magistrații sunt cercetați penal pentru că ar fi pretins și primit sume de pentru a emite decizii și închieri favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul implicați în schemă transmiteau mijloacele bănești de la persoanele interesate către magistrați, iar medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă erau cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.
Presa a scris anterior că este vorba despre magistratele Svetlana Tizu, Victoria Hadârcă, Galina Moscalciuc, Ludmila Ouș și Liubovi Brânză, dar și de medicul Vadim Scarlat.
CITIȚI și DETALII din dosarul MITEI pentru judecători: Renumitul medic reținut ar fi transmis 2 000 de euro magistraților pentru a-l îndreptăți într-o cauză care viza moartea unui bebeluș
Procuratura Anticorupție anunță că asistentul judiciar și o persoană fizică se află în arest la domiciliu, iar avocatul, un judecător de la Curtea de Apel Chișinău, dar un magistrat al Judecătoriei Chișinău se află sub control judiciar.
Dacă vor fi găsiți vinovați, cei zece învinuiți riscă amenzi de până la 500 de mii de lei și închisoare de până la 15 ani.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România