05:24:23 19.01.2025
Stiri

Dosarul „Licitații trucate”: tenderele continuă!

Anticorupție 21.02.2016 10:02 Vizualizări5061 Autor: Mariana Rață
Dosarul „Licitații trucate”: tenderele continuă! zdg.md

PERFORMANȚĂ // Compania acuzată în primăvara anului trecut că ar fi câștigat, prin fraudă, mai multe licitații publice în sistemul medical, a mai câștigat sub 100 de tendere în perioada anchetei

Compania „GBG-MLD”, cea care s-a aflat în primăvara anului trecut în centrul unui scandal de corupție care a vizat capii serviciului medical din R. Moldova, continuă să participe la licitațiile publice și să le câștige.

Amintim că fondatorul companiei, Tudor Ceaicovschi, este judecat în prezent pentru că ar fi câștigat prin trucaj mai multe tendere pentru asigurarea instituțiilor medicale din republică cu utilaje și echipamente medicale.

Potrivit procurorilor, prejudiciul se ridică la 150 de milioane de lei. Din aprilie 2015, după arestarea lui Ceaicovschi, a fostului ministru al Sănătății, Andrei Usatâi, și a mai multor directori de spitale din republică, „GBG-MLD” a mai câștigat 73 de licitații organizate de spitale și centre de sănătate din republică.

Trailer pentru un dosar

Dosarul „licitațiilor trucate din medicină”, așa cum l-a botezat presa, a zguduit în aprilie 2015 opinia publică.69 de percheziții efectuate concomitent de ofițerii CNA la mai multe instituții medicale, un om de afaceri, un fost ministru și mai mulți directori de spitale aduși în cătușe la Centrul Anticorupție pentru a fi interogați în cadrul unui dosar care vizează achizițiile de utilaj și echipament medical de către mai multe instituții medicale din republică, totul indica asupra faptului că ofițerii CNA și-au pus în gând să stopeze aranjamentele de la licitațiile publice organizate în sistemul de sănătate.

Ancheta se desfășoară, firma câștigă

Ancheta procurorilor, însoțită de suspendarea din funcție a mai multor directori de spitale, care au revenit ulterior la locul de muncă, s-a desfășurat însă în paralel cu alte licitații publice câștigate tot de companiile fondate de Tudor Ceaicovschi, principalul suspect în dosar.

Numai din aprilie 2015, când ofițerii CNA l-au reținut pe omul de afaceri, și până la sfârșitul anului trecut, când dosarul a ajuns în judecată, companiile „GBG-MLD” și „Intermed” SRL, ultima fondată de soția lui Ceaicovschi, au semnat peste 80 de contracte de achiziții publice, în valoare de peste nouă milioane de lei.

Ce-i drept, spre sfârșit de an, valoarea contractelor cu aceste companii a scăzut treptat.

Contracte „neobservate”

Compania „GBG-MLD” a câștigat cea mai scumpă licitație de după scandalul de corupție pe 21 mai 2015. În schimbul a 2,1 milioane de lei, firma lui Ceaicovschi se obliga să-i livreze Spitalului raional Hâncești reactive și consumabile.

„Da, am făcut astfel de achiziții, dar nu îmi amintesc să fi avut vreo problemă. Controale am avut multe în ultimul timp, dar niciunul nu a vizat achizițiile făcute de spital”, recunoaște sincer directorul instituției, Petru Cibotaru.

Managerul spitalului afirmă că nu cunoaște foarte bine compania lui Ceaicovschi, dar poate da asigurări că la licitațiile organizate de ei de fiecare dată a fost desemnată câștigătoare compania care a propus cel mai mic preț.

Recidive la Cahul

Pe 21 august 2015, „GBG-MLD” a câștigat o altă licitație importantă, în valoare de peste 800 de mii de lei, pentru livrarea re-agenților, a consumabilelor de laborator și a articolelor parafarmaceutice Centrului de Sănătate din Cahul.

Precizăm că directorul instituției medicale, Alexandru Hagioglo, s-a găsit pe lista suspecților CNA în dosarul licitațiilor trucate. Ofițerii anticorupție îl bănuiau că, la fel ca managerii altor spitale, ar fi coordonat în prealabil cu Tudor Ceaicovschi caietele de sarcini pentru licitații, inclusiv prin intermediul fostului ministru al Sănătăţii, Andrei Usatâi.

„Au existat niște suspiciuni, dar nu s-a mai demonstrat nimic, așa că domnul Hagioglo a revenit la muncă. Și nici împotriva firmei nu au fost introduse restricții”, ne informează vicedirectorul Centrului de Sănătate Cahul, Sergiu Rusu. Directorul instituției medicale era plecat la o întrunire la Ministerul Sănătății.

„Legea nu prevede”

Responsabilii de la Agenția Achiziții Publice s-au declarat surprinși când i-am întrebat de ce firma acuzată că ar fi câștigat tendere prin trucaj nu este inclusă în lista de interdicții pentru participarea la licitații.

„Sunteți sigură că nu se regăsește în listă? Da, aveți dreptate. Mi se păruse că este în listă. Nu pot să vă spun acum motivul pentru care nu a fost exclusă”, ne-a răspuns Natalia Postolache, șefa Direcției statistică și achiziții electronice.

Totuși, funcționara ne-a explicat că norma legală prevede că o firmă poate fi introdusă în lista de interdicții doar la solicitarea unei instituții contractante.

„Noi putem introduce în listă un agent economic, doar dacă una dintre instituțiile care a procurat servicii de la această companie aduce probe că prevederile contractuale nu au fost respectate. Centrul Național Anticorupție nu ne putea cere acest lucru, în pofida dosarului instrumentat. Norma legală nu prevede astfel de proceduri”, spune Postolache.

Pe mâna judecătorilor

În noiembrie 2015, dosarul licitațiilor din medicină a ajuns pe masa judecătorilor. Printre cele 30 de persoane puse sub acuzare este şi fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatâi, învinuit de facilitarea şi urgentarea achiziţiilor în perioada când conducea ministerul, precum și mai mulţişefi de instituţii medicale de nivel republican şi local, şefi de direcţiişi directori adjuncți ai instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare, persoane cu funcţii de răspundere în domeniul ocrotirii sănătăţii, precum şi cunoscutul om de afaceri Tudor Ceaicovschi.

Procurorul Dorin Compan, care a instrumentat dosarul, nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi detalii despre soarta dosarului în judecată.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md