Dosarul „Laundromat”: Conturi bancare cu peste 100 de milioane de dolari, înghețate peste hotare: Urmează aplicarea sechestrului pe încă două conturi din străinătate cu 90 de milioane de dolari pe acestea
O jurisdicție străină a înghețat un cont cu peste 100 de milioane de dolari în baza probelor administrate de Procuratura Anticorupție de la Chișinău în dosarul numit „Laundromatul rusesc”, inclusiv în cauzele penale în care au fost recunoscuți vinovați judecătorii care au pronunțat hotărâri ilegale.
Informația i-a fost comunicată miercuri, 13 noiembrie, Procuraturii Anticorupție, care nu spune ce stat a aplicat aceste măsuri.
Instituția precizează că alte două jurisdicții urmează să aplice sechestre pe 40 de milioane și, respectiv, 50 de milioane de dolari, în același dosar.
„În scurt timp, Procuratura Anticorupție va solicita instanței de judecată să autorizeze măsurile de sechestru asupra acestor conturi”, arată acuzatorii de stat.
Anterior, organele de drept din alte state au înghețat, la solicitarea Procuraturi Anticorupție, bunuri în valoare de peste 87 de milioane de dolari în cauza penală care vizează frauda bancară”.
Amintim că instanțele de judecată din R. Moldova au condamnat până acum doar cinci din cei circa 20 de judecători implicați în schema prin care au fost spălați, acum mai bine de zece ani, peste 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă prin sistemul bancar și judiciar autohton.
Arhitectul și beneficiarul schemei „Laundromat” este controversatul Veaceslav Platon, care se ascunde la Londra de justiția din R. Moldova. Oamenii legii din R. Moldova au anunțat în 2022 că au aplicat sechestre pe suma de peste 268 de milioane de lei care ar aparține lui Platon.
La finele anului 2020, procurorul general de atunci Alexandr Stoianoglo, care a jucat un rol esențial pentru eliberarea lui Platon din pușcăria moldovenească, menționa că dosarul care vizează spălarea a peste 22 de miliarde de dolari provenite din Federația Rusă prin intermediul instanțelor de judecată și băncilor din R. Moldova nu ar conține nimic consistent, fiind, de fapt, „maculatură”.
Mai mult, Stoianoglo afirma atunci la Tv8, în cadrul unui interviu oferit actualei concubine a lui Platon, Natalia Morari, că banii proveniți din Federația Rusă, care au ajuns via R. Moldova în Letonia și de acolo la mai multe companii din state UE, inclusiv din Germania, nu ar avea o proveniență dubioasă.
Opoziția prorusă din Parlament, deranjată de noua ediție a Constituției R. Moldova, cu româna drept limba oficială a statului și obiectivul integrării europene introdus în preambulul Legii Supreme: „Vom revedea această cărțulie”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, lider incontestabil în cursa prezidențială, arată ultimul sondaj înainte de alegerile din România
Primul lot de ouă de consum din R. Moldova a ajuns pe piața UE! Vicepremierul Alaiba: „Sprijinul Uniunii Europene pentru R. Moldova e real și continuă să crească”