Dosarul „kuliok”: Trei ședințe și cereri peste cereri în judecată, înaintate de avocații lui Dodon. Șase solicitări, RESPINSE de instanță
Cea de-a treia ședință de judecată în dosarul numit „kuliok”, în care socialistul Igor Dodon este învinuit de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, s-a consumat astăzi la Curtea Supremă de Justiție, după ce primele au avut loc pe 17 și 24 octombrie.
Examinarea fondului cauzei este tergiversată de numeroasele cereri depuse în instanță atât de către avocații lui Igor Dodon, cât și de procurori.
Mai exact, din partea acuzării au fost înaintate, pe parcursul celor trei ședințe de judecată, demersuri cu privire la prelungirea măsurii preventive arestul la domiciliu, precum și lista probelor ce urmează a fi cercetate în ședință de judecată.
Totodată, avocații lui Dodon au înaintat patru cereri de recuzare a procurorului și a judecătorilor, două cereri privind ridicarea excepției de neconstituționalitate și suspendarea procesului de judecare a cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale, dar și o cerere de strămutare a cauzei și suspendare a procesului de judecare a cauzei.
Cererile acestora de recuzare, suspendare a procesului de judecare a cauzei și cererii de strămutare au fost respinse de către instanță ca fiind neîntemeiate.
Următoarea ședință în acest dosar va avea loc pe 11 noiembrie curent.
Amintim că dosarul cunoscut opiniei publice cu denumirea „kuliok” a fost transmis pe 6 octombrie curent Curții Supreme de Justiție, instituția competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un președinte al R. Moldova.
„Lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari SUA. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, detaliază procurorii.
Acuzatorii de stat adaugă faptul că banii au fost percepuți de la Plahotniuc și Iaralov pentru a negocia, în calitate sa de președinte al R. Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, „condiții favorabile” Partidului Democrat din Moldova (PDM) și lui Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova între PDM și PSRM.
„Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, se mai arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Socialistul riscă, în acest caz, până la 15 ani de închisoare.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”