Dosarul Filat, pe mâinile unor judecători VULNERABILI. Legătura dintre unul din magistrați și scandalul „Pădurea Domnească”
Curtea de Apel Chișinău va examina astăzi, în prima ședință, dosarul fostului premier Vlad Filat, acuzat de corupere pasivă și trafic de influență. Cazul a fost repartizat completului de judecată condus de fostul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii. La examinarea dosarului vor mai participa judecătorii Iurie Melinteanu și Ludmila Ouș. Primii doi s-au aflat anterior în centrul mai multor scandaluri de presă.
Tăcerea lui Corochii și Pădurea Domnească
Nichifor Corochii a devenit cunoscut opiniei publice din momentul în care a fost detașat de la Judecătoria Edineț în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), instituție pe care a condus-o în perioada 2012-2013, în calitate de președinte interimar. Tocmai atunci a avut loc tragicul incident de la Pădurea Domnească. În cadrul unui interviu acordat anterior postului TV 7, Mihai Poalelungi, președinte al Curții Supreme de Justiție, a dezvăluit că președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, l-ar fi informat atunci imediat pe Corochii despre faptul că magistratul Gheorghe Crețu l-a rănit mortal pe omul de afaceri Sorin Paciu, la o vânătoare. Totuși, Corochii nu a întreprins nicio acțiune pentru a-l suspenda pe Crețu din funcție până când scandalul de la Pădurea Domnească a ajuns în presă. Mai mult de atât, Corochii a respins toate cererile Comisiei parlamentare de anchetă în cazul „vânătorii domneşti” de a-l suspenda din funcţie pe preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, care de asemenea a participat la vânătoarea din 23 decembrie 2012, împreună cu fostul procurorul general, Valeriu Zubco.
Întâmplător sau nu, dar în 2012, Corochii a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel Chișinău într-un dosar în care cerea Casei Naționale de Asigurări Sociale să îi majoreze pensia, ținând cont de salariul președintelui CSM, asta chiar dacă magistratul se afla deja la pensie de șase ani, adică dinainte de a deveni membru al CSM.
„Scheletul” din dulapul lui Corochii
Corochii este unul dintre judecătorii „cu nouă vieți” ai justiției moldovenești. Potrivit unei investigații realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice, în colaborare cu Ziarul de Gardă, în 2006, atunci când CSM l-a propus pe magistrat pentru funcția de președinte al Judecătoriei Edineț, propunerea a fost respinsă de președintele Vladimir Voronin care a explicat cu lux de amănunte că avansarea nu poate fi acceptată, pentru că Corochii „s-a manifestat ca o persoană care pune interesele personale mai presus de obligaţiile funcţionale, ignoră regulile de etică judecătoarească, discreditând justiţia şi compromiţând independenţa, imparţialitatea, cinstea şi demnitatea de judecător”.
Potrivit lui Voronin, judecătorul întreţinea legături cu businessmani implicaţi în afaceri dubioase. „Drept exemplu poate servi faptul tutelării de către dumnealui a activităţii întreprinzătorilor Mina Tomaşevschi, Nicolae Tomaşevschi şi Zinaida Mamaliga. Datorită acestei tutelări, Mina Tomaşevschi, care activa şi în calitate de manager al pieţei agricole locale, a reuşit să înstrăineze 58 de magazine şi gherete din cele 75 care funcţionau în piaţă, precum şi să reducă la 25.000 — 50.000 de lei pe an suma venitului transferat la buget”, potrivit actului.
În acelaşi document se mai arată că, în calitate de „tutore” al Minei Tomaşevschi, Nichifor Corochii asigura personal examinarea cauzelor privind activitatea acesteia, „protejându-i interesele, urmărind restabilirea ei în funcţia de manageră a pieţei agricole, funcţie din care aceasta a fost eliberată. De asemenea, s-a constatat că Nichifor Corochii, făcând uz de relaţia sa amicală cu executorul Ţiverenco, asigură executarea hotărârilor judecătoreşti ce ţin de interesele Minei Tomaşevschi. Totodată, activând în calitate de judecător şi tutelând activitatea doamnei Tomaşevschi, dl Corochii a reuşit să-şi construiască o casă luxoasă la Edineţ, pe str. M. Cibotari. Lucrările de construcţie a caselor doamnei Tomaşevschi şi a domnului Corochii s-au desfăşurat simultan”, scria Voronin. CSM a renunțat atunci la numire, dar peste opt ani, după ce și-a încheiat mandatul de membru al CSM și a ratat alegerea pentru un nou mandat, Corochii a fost avansat în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Ordinul a fost semnat de actualul președinte Nicolae Timofti.
Nichifor Corochii deține în proprietate o casă de milioane în orașul Edineț, iar de doi ani acesta investește în procurarea unui apartament în Chișinău.
Melinteanu și fiul cu dosare penale
Pe lângă faptul că este un judecător înstărit, Iurie Melinteanu a ajuns în atenția publică și din cauza problemelor cu legea pe care le-a avut fiul acestuia, avocatul Dorin Melinteanu. În 2009, tânărul a accidentat un motociclist, fapt pentru care a fost cercetat penal și achitat într-un final. În 2013, tânărul a ajuns în izolatorul CNA fiind acuzat de trafic de influență. Avocatul Dorin Melinteanu a recunoscut în faţa procurorilor anticorupţie, care l-au reținut în flagrant delict, că a luat mită de 800 de euro pentru a influenţa judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău să adopte o sentință mai blândă în privința unui inculpate.
Deși risca până la cinci ani de închisoare pentru fapta comisă, într-un final, fiul magistratului a fost sancționat de Curtea de Apel Bălți cu o amendă în valoare de 22,5 mii de lei. Decizia a fost adoptată în octombrie 2015 și nu a mai fost atacată cu recurs de procurori.
Despre Iurie Melinteanu presa a mai scris că este proprietarul unei case de locuit cu două nivele, mansardă şi terasă, estimată de experţii imobiliari la peste patru milioane de lei.
Același magistrat a participat anterior la examinarea dosarului lui Ion Rusu, naşul şi cumnatul lui Filat, condamnat la cinci ani de închisoare.
Ludmila Ouş este mai puțin cunoscută publicului larg. Fostă judecătoare la Judecătoria Ciocana, magistrata a fost transferată la Curtea de Apel în august 2014. Ouș are în proprietate două automobile „Nissan”, iar în ultimii doi ani s-a împrumutat cu 245 de mii de lei.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova