Dosarul examinat timp de OPT ani într-o singură instanță: Viza un judecător și urma să fie condamnat de colegi pentru luare de mită
Un judecător, care a fost documentat de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) atunci când a luat mită de 1 000 de euro, și-a aflat sentința dictată de prima instanță abia după opt ani de la transmiterea dosarului în instanță.
Deși CNA a finalizat urmărirea penală timp de patru luni, judecata în prima instanță a durat din anul 2015 până în 2023, ședințele fiind amânate în repetate rânduri.
În această săptămână, magistratul a fost condamnat de Judecătoria Chișinău, sediul Central, la șapte ani de închisoare pentru corupere pasivă, cu executare în penitenciar de tip închis, cu amendă de 160 000 de lei și cu privarea de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani.
„Potrivit materialelor, magistratul, având spre examinare o cerere de revizuire în cadrul unei cauze civile, a pretins suma de 500 de euro de la fiul persoanei vizate pentru admiterea cererii. La scurt timp, banii în sumă de 500 de euro au fost transmiși magistratului sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție. Ulterior, invocând același pretext, judecătorul a pretins o altă sumă în mărime de 500 de euro, care la fel a fost transmisă în două tranșe sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție. Deși, urmărirea penală a durat patru luni, cauza a fost examinată mai mult de opt ani, motivul fiind schimbarea de multiple ori a completelor de judecată, imposibilitatea asigurării prezenței martorilor în fața instanței și efectuarea expertizei fonoscopice care a durat aproximativ doi ani, perioadă în care procesul de judecată nu putea fi desfășurat”, explică Procuratura Anticorupție.
Inculpatul nu și-a recunoscut vina, invocând faptul că banii pretinși ar fi fost un împrumut, dar colegii săi nu l-au crezut, întrucât magistratul pretindea că a luat bani cu împrumut de la o rudă apropiată a unei părți într-un proces pendinte în procedura sa.
Până la definitivarea sentinței, inculpatului i-a fost aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi R. Moldova.
Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România