Dorin Recean: „Toată UE știe de R. Moldova acum nu doar ca despre o țară unde se spălau bani și era controlată de oligarhi, dar ca despre o țară cu oameni demni și muncitori, cu valori europene, care au ales drumul spre familia țărilor libere”
Statele Uniunii Europene (UE) au demonstrat o solidaritate fără precedent față de R. Moldova, iar acest lucru denotă că Uniunea a fost creată anume pe principiul solidarității între țări și că cetățenii noștri vor avea doar de câștigat de pe urma aderării la această familie de peste 500 de milioane de cetățeni. De această părere este prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean.
„UE ajută continuu R. Moldova - peste 65% din produsele moldovenești merg pe piața europeană, mai mult de jumătate din compensațiile în factură au fost acoperite din bani europeni, 75 de milioane de euro au fost alocate doar în 2023 pentru modernizarea a 10 spitale din țară, un miliard de euro sunt alocați pentru construcția drumurilor, avem posibilitatea acum să vorbim la telefon în țările europene la tarife ca acasă, ajutor imens pentru dezvoltare agricolă și dezvoltarea afacerilor, 36,5 milioane de euro pentru 18 localități unde au fost renovate școli și a fost creată rețea de apă și canalizare. Acestea sunt doar niște exemple care arată ajutorul imens și beneficiile clare ale apropierii noastre de UE”, a declarat Recean, într-un interviu pentru Agenția „Moldpres”.
Totodată, premierul a ținut să sublinieze relația tot mai puternică cu România, care a fost mereu și în cele mai grele timpuri alături de cetățenii R. Moldova.
„Ne unesc cu România șase poduri funcționale, un pod de pontoane construit recent la Leova - Bumbăta și altele două reparate de curând. R. Moldova exportă în România produse în valoare de peste 1.4 miliarde de dolari, peste 35% din toate exporturile. România este principalul investitor și partener comercial al nostru. Cu România construim conexiuni în sectorul energetic și de gaze”, a punctat Recean.
Agresiunea rusă din Ucraina a arătat foarte clar cine sunt prietenii R. Moldova și cine nu, a adăugat Recean.
„Avem o deschidere fără precedent în Occident. Președinta Maia Sandu a deschis ușile celor mai importante cancelarii ale lumii. Noi avem datoria să beneficiem la maximum de această deschidere în folosul oamenilor noștri. Toată UE știe de R. Moldova acum nu doar ca despre o țară unde se spălau bani și era controlată de oligarhi, dar ca despre o țară cu oameni demni și muncitori, cu valori europene, care au ales drumul spre familia țărilor libere”, a precizat sursa citată.
Prim-ministrul Recean a remarcat faptul că R. Moldova beneficiază în prezent de o deschidere fără precedent în Occident, iar autoritățile de la Chișinău vor depune toate eforturile pentru a accelera parcursul european.
„În apropierea noastră de UE, Guvernul construiește Moldova Europeană acasă - vorbim de acțiuni importante, așteptate de oameni zeci de ani. Doar în câțiva ani am construit sau renovat 700 de km de drumuri naționale, regionale și locale și 57 de poduri, 800 km de rețele de apeduct, 100 de km de rețele de canalizare și 12 stații de epurare, am reparat sau construit din nou circa 330 de școli, grădinițe, case de cultură, terenuri sportive și de joacă, am construit aproape 700 de km de rețea de iluminat stradal, am investit peste 2 miliarde de lei în modernizarea spitalelor, investim circa 500 de milioane de lei în universități și colegii, pensia minimă s-a majorat cu peste 120% în ultimii doi ani, iar pensia medie - cu peste 50%, am introdus pentru prima dată alocația lunară de 1 000 de lei pentru fiecare copil până la 2 ani.
Cu siguranță e nevoie de și mai mult, anume pentru că înțelegem cât de important este să ridicăm nivelul de trai și calitatea serviciilor pentru moldovenii din toate raioanele, construim accelerat și cu implicarea tuturor instituțiilor”, a adăugat Recean.
Prim-ministrul Recean a chemat toți cetățenii să participe la referendumul privind aderarea R. Moldova la UE, plebiscit programat pe 20 octombrie curent.
„Să nu lăsăm pe alții să ne decidă viitorul, ci să ne hotărâm noi soarta. Odată cu introducerea vectorului european în Constituție, toată clasa politică, Parlamentul, instituțiile statului vor fi obligate să-l urmeze. Este decizia suverană a poporului încotro mergem și este posibilitatea noastră să arătăm lumii întregi că suntem europeni. Îndemn toată lumea, partide, societate civilă, cetățeni de acasă și din diasporă să promoveze și să susțină aderarea la UE și participarea la referendum. Această decizie este mai importantă decât polemicile între partide, este despre țara noastră. Rezultatul referendumului este pentru viitorul R. Moldova. Putem avea opinii diferite despre ce trebuie făcut într-un domeniu sau altul. Este un lucru firesc într-o democrație. Dar deciziile cruciale au nevoie de unitate și de lideri politici responsabili”, a conchis șeful Executivului.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2