Dorin Chirtoacă, despre construcția „Casei parohiale” din Scuarul Catedralei: „Nu vă ascundeți după VECEU și spuneți așa cum este”
Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, este indignat de faptul că 38 de consilieri municipali au aprobat construcția în Parcul Catedralei a unui Palat Mitropolitan cu trei nivele și cu o suprafață mai mare decât a Catedralei „Nașterea Domnului”. În opinia lui Chirtoacă, nu e creștinește ca un proiect bisericesc să înceapă cu minciuni.
„38 de consilieri au votat în CMC construcția nu a unei Case Parohiale, ci a unui Palat Mitropolitan cu trei nivele și o suprafață mai mare decât a Catedralei. Acum o dau cotită și nu știu pe unde să scoată cămașa: „că am aprobat doar un concept”, „că nu e nimic avizat” etc. Adică voi vedeți în timpul ședinței clădirea propriu-zisă în imagini și nu știți ce votați? Ne-am fript o dată cu biserica de la Kentford”, a scris acesta pe pagina sa de facebook.
Potrivit primarului suspendat, în spatele Catedralei a existat o Casă Parohială, acolo unde a și fost prima fabrica de lumânări. „Apoi s-a făcut din ea stație de pompare pentru „Termocom”. Dacă este vorba de Casă Parohială și încăperi auxiliare: grup sanitar, depozit etc., aceasta poate fi reconstruită în forma și dimensiunile ei inițiale. Doar că între ce am vorbit atunci și ce a apărut după ca proiect este o mare diferență și mai curând problema cu grupul sanitar și alte încăperi auxiliare necesare s-au arătat a fi doar un pretext pentru un proiect de amploare, Palatul Mitropolitan. E o construcție nouă în ansamblul arhitectural: Arcul de Triumf, Clopotnița, Catedrala „Nașterea Domnului”, cu o suprafață mai mare decât primele trei luate împreună, cu costuri de zeci de milioane de lei, cu săli de mese și conferințe la parter, cu birouri și dormitoare la etaj și mansardă.
Dacă este vorba despre așa ceva, nu vă ascundeți după veceu și spuneți așa cum este: „Proiect de modificare și completare a ansamblului arhitectural din Scuarul Catedralei”. Nu este tocmai creștinește ca un proiect bisericesc să înceapă cumva cu o ...minciună”, a adăugat Chirtoacă.
Acesta e de părere că suprafața și volumul total al tuturor clădirilor din parc vor da senzația că parcul a dispărut și s-a transformat într-o curte a Catedralei, la care trebuie pus doar un gard și o poartă.
„Finanțarea se propune a fi de la „ctitori”, adică oameni de afaceri și politicieni care să se întreacă la cât mai mult dă fiecare și cine va fi mai aproape de foarfece la tăiatul panglicii. Avem nevoie de o asemenea competiție și ce fel de fapte creștinești vor fi acestea?
Nu ar fi mai util dacă pot fi colectate fonduri să fie direcționate pentru misiuni caritabile, să se aibă grijă de oameni, de enoriași, de creștini, că unii, și nu puțini, fug pe la alte confesiuni și la așa numitele secte, de „bine” ce o duc în sânul credinței noastre? Este o investiție în măreție, care să mai accentueze încă o dată statutul BOM, este ea necesară, este din Biblie chestiunea asta cu măreția sau nu? Este greu să ne dăm seama cine ar dori să-și asume patronatul, să-și dodonească proiectul și să taie panglica aducând și pe Patriarhul de la Moscova? Catedrala a fost construita după ocuparea Basarabiei de către Imperiul Țarist, ca un simbol atât al credinței creștine, dar și al stăpânirii Rusiei asupra noastră. Este cazul să accentuam în secolul XXI, contribuind cu fonduri de zeci de milioane de lei de la comunitatea creștină din RM, că de bună voie și nesiliți de nimeni suntem de acord să recunoaștem, să acceptam tacit, să ne închinăm și ridicam în slavi împărțirea ruso-turca de la 1812. Este corect și creștinește să pornești discuția de la un grup sanitar și un depozit, ca să ajungi la cu totul altceva?”, se întreabă acesta.
Astfel, Dorin Chirtoacă propune o soluție pentru a depăși această problemă. „Consider că reconstrucția casei inițiale, unde a fost fabrica de lumânări, în forma și dimensiunile originale ar putea soluționa problemele ridicate (grup sanitar, depozit etc), ar respecta situl istoric, nu ar dezechilibra cadrul natural și ambianța din Scuarul Catedralei, nu ar produce dezbinare și tensiune în societate, și ar epuiza subiectul. Am comunicat acest punct de vedere de mai multe ori celor interesați, precum și public. Din aceste motive nici nu am dat curs proiectului. Acum nu este întâmplător că subiectul revine în prim plan după suspendarea ilegală a subsemnatului, iar „apărătorii” de ieri ai orașului îl promovează fără probleme”, a conchis acesta.
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”