DOLIU în Basarabia // „Pactul prin care Stalin și Hitler și-au împărțit teritoriile își continuă efectele și astăzi… Trebuie să acționăm acum, pentru că mâine s-ar putea să fie târziu”
La 28 iunie 1940, armata sovietică a invadat Regatul României, ocupând Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Aceasta a fost una din urmările Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat la 23 august 1939, prin care Stalin și Hitler și-au împărțit teritoriile, se arată într-o declarație semnată de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).
Potrivit fostei formațiuni de guvernământ, acest pact a fost dezavuat și condamnat de comunitatea internațională.
„L-am condamnat și noi, oficial, dar în cazul nostru el își continuă efectele și astăzi. Trebuie să acționăm acum, pentru că mâine s-ar putea să fie târziu. Aderarea la Uniunea Europeană ar fi o soluție, dar dacă ea întârzie prea mult, obiectivul întregii clase politice de la Chișinău și al celei de la București trebuie să fie reunificarea. Numai nouă ne stă în puteri și numai de noi depinde cum ne vom construi viitorul”, spun liberal-democrații.
Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov – tratatul de neagresiune semnat la 23 august 1939 între Germania si URSS – și a Protocolului secret, ce împărțea sferele de influență între cele două puteri imperialiste, la 26 iunie 1940 URSS adresa României un ultimatum prin care cerea „înapoierea cu orice preț” a Basarabiei și cedarea parții de nord a Bucovinei.
La 28 iunie, ora 11.00, Guvernul român comunică acceptarea dictatului, cerând sovieticilor prelungirea termenului de evacuare, de patru zile începând cu data de 28 iunie 1940; sovieticii fixează finalul retragerii pentru 3 iulie 1940, ora 14:00, ora Moscovei.
Astfel, 3.776.309 locuitori și o suprafață de 50.762 km2 din trupul României au fost lăsate prada furiei oarbe a hoardelor rusești. La 29 iunie, tancurile rusești ocupă abuziv Ținutul Herța, pe lângă Basarabia și Nordul Bucovinei. Nordul Bucovinei, Ținutul Herta, nordul și sudul Basarabiei au fost incorporate, de către Stalin, RSS Ucrainene.
La 2 august 1940 – RSSA Moldoveneasca – ce făcea deja parte din componența URSS – a fost împărțită în două: o parte a fost incorporată Ucrainei, cealaltă a fost alipită restului Basarabiei anexate, constituind RSSA Moldovenească.
La 7 august 1940, a fost creată regiunea Cernăuți, prin alipirea părții de nord a Bucovinei cu Ținutul Herța și cu cea mai mare parte a județului Hotin (Khotyn) din Basarabia.
Imediat după ocupație a început exterminarea românilor: arestați, împușcați, torturați, deportați în Siberia, supuși foametei provocata de regimul bolșevic. Între 1940 și 1950, conform recensămintelor oficiale efectuate de autoritățile rusești, o treime din populația românească a dispărut; de la 3.200.000 în 1940, au mai rămas doar 2.229.000 în 1950.
La 22 iunie 1941, Armata Româna va trece Prutul, începând eliberarea teritoriile pierdute, care vor scapă, până în 1944, de jugul rusesc. În retragerea din Basarabia, armata rusă va aplica tactica distrugerii totale: 42 biserici, 28 școli, 32 localuri ale unor instituții publice, 79 ale autorităților au fost dinamitate.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați