Doi șefi de la Agenția Rezerve Materiale, REȚINUȚI: Prejudicii enorme aduse statului în urma achiziționării grâului, păcurii sau zahărului pentru rezervele strategice sau a autovehiculelor „cu dedicație”
Directorul adjunct al Agenției Rezerve Materiale (ARM) și șeful Direcției administrare rezerve materiale de stat a ARM au fost reținuți în dimineața zilei de miercuri, fiind bănuiți de măsluirea procedurilor de achiziții ale rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule, desfășurate în perioada anilor 2022 - 2024.
Reținerea a avut loc după perchezițiile efectuate astăzi de ofițerii și procurorii anticorupție într-o cauză penală pornită în septembrie 2023.
Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că cei doi funcționari sunt bănuiți că ar fi favorizat unii agenți economici la licitațiile publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, dar și a unor utilaje tehnice sau autovehicule.
„Din anul 2022 și până în prezent, șeful Direcției administrare rezerve materiale de stat a ARM, prin înțelegere prealabilă cu președintele grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice și șeful adjunct al ARM, abuzând intenționat de atribuțiile funcționale care le revin, acționând în interes material, personal, precum și în interesul terțelor persoane, ar fi întreprins acțiuni în vederea desemnării unor agenți economici în calitate de câștigători ai licitațiilor organizate de ARM privind achiziționarea, prin negocieri directe, a rezervelor de diverse mărfuri și utilaje, fapt care a cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului de stat”, arată CNA.
Mai exact, ofițerii și procurorii anticorupție au constatat abateri la organizarea procedurii de achiziție a rezervelor de păcură, desfășurate pe parcursul anului 2022, cu utilizarea metodei de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, fapt ce a generat acceptarea unei oferte mai scumpe cu 58,4 milioane de lei la contractarea a 14,5 mii de tone de păcură, cantitatea solicitată de 16,5 mii de tone de păcură fiind micșorată cu 2 mii de tone, fapt care a generat cheltuieli suplimentare din bugetul de stat.
De asemenea, la achiziționarea, în anul 2022, a rezervelor de grâu, cei vizați au acceptat o ofertă mai scumpă cu 11,3 milioane de lei pentru contractarea a 33,2 mii de tone de grâu alimentar.
Totodată, în anul 2023, a fost organizată procedura de achiziție a 400 de tone de zahăr în valoare de 6 692 592 de lei, fiind utilizată metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare și restricționarea participării altor ofertanți, cu informarea doar a unui singur agent economic. Tot în această perioadă, a fost organizată și procedura de achiziție a 16 mii de tone de păcură prin favorizarea unui singur agent economic, iar în actele de recepționare a fost indicată o cantitate mai mică decât cea livrată.
O altă neregulă a fost depistată la procedura de achiziție a unui autovehicul - regulile de descriere a bunului au limitat concurența între operatorii economici, iar parametrii tehnici luați în ansamblu și valoarea estimată a achiziției au făcut referire la un anumit model de autovehicul, fiind cauzat statului un prejudiciu în sumă de 26 de mii de euro sau de circa 490 360 de lei.
În alte episoade sunt cercetate procedurile de achiziție a rezervelor de utilaje tehnice de asemenea prin eludarea procedurilor legale: mini-excavator - trei unități în valoare de 2 324 166 de lei; excavator pe şenile - o unitate în valoare estimativă de 1 837 500 de lei; automacara - o unitate în valoare estimativă de 2 785 000 de lei.
Urmărirea penală în acest caz este exercitată de Procuratura Anticorupție, în comun cu CNA.
Știați că cel mai vechi spital din R. Moldova împlinește 207 ani de la fondare? În 1817, funcționa într-o clădire cu 5 saloane și 36 de paturi: Astăzi poate spitaliza aproape 800 de pacienți în același timp
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul