Doi jurnalişti olandezi, răpiţi de rebelii marxişti în Columbia, au fost eliberaţi
Bert Koenders, ministrul olandez de Externe, a comunicat sâmbătă că cei doi jurnalişti au fost eliberaţi de rebelii din cadrul Armatei Naţionale de Eliberare (ELN) din Columbia, după ce au fost ţinuţi ostatici timp de aproape o săptămână, informează agenţia de ştiri Dpa.
Derk Johannes Bolt, în vârstă de 62 de ani, şi Eugenio Ernest Marie, 58 de ani, au fost răpiţi în timp ce se aflau în oraşul El Tarra, aflat în nordul ţării, în apropierea graniţei cu Venezuela.
Ministrul olandez a mulţumit autorităţilor columbiene pentru eforturile depuse pentru eliberarea celor doi.
ELN a comunicat că cei doi jurnalişti au fost reţinuţi ca o măsură de precauţie până la stabilirea motivelor pentru care aceştia se aflau în zona de unde au fost răpiţi.
Gruparea ELN, care numără aproximativ 2.000 de membri, răpeşte în mod frecvent cetăţeni columbieni sau străini pentru a obţine răscumpărări şi avantaje politice.
Armata Naţională de Eliberare, care este al doilea cel mai mare grup insurgent din Columbia, se află în negocieri cu Guvernul columbian pentru a pune capăt unui conflict cu autorităţile statale care durează de mai bine de cinci decenii.
Cea mai mare grupare de gherilă, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), a semnat deja un acord de pace în acest an cu Guvernul de la Bogota.
Din 1952 şi până astăzi, peste 200.000 de oameni au murit ca urmare a conflictului în care sunt implicate forţele guvernamentale, FARC şi ELN .
Anul trecut, ELN a răpit un jurnalist spaniol, pe care l-a eliberat şase zile mai târziu.
Sursa: mediafax.ro
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți