Doi adjuncți noi la Procuratura Anticorupție: Dosarele de rezonanță pe care le-au gestionat
Procuratura Anticorupție are, începând de luni, 25 noiembrie, doi șefi adjuncți noi, numiți prin ordinul procurorului general ce urmează să fie aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor.
Este vorba despre Victor Muntean, cu peste 20 ani de experiență în Procuratură, și despre Mariana Leahu, cu peste 17 ani de experiență în domeniu.
Victor Muntean și-a început activitatea în anul 2003, în calitate de anchetator interimar al Procuraturii militare din municipiul Bălți, ulterior fiind numit procuror în Procuratura militară Bălți în anul 2004. Din 2007 până în prezent, Muntean a activat ca procuror în Procuratura Anticorupție, activitatea sa bazându-se în mod special pe exercitarea urmăririi penale.
Mai exact, Munteanu a gestionat cauze penale de rezonanță, finisate cu sentințe de condamnare, cum ar fi cea în privința fostului președinte interimar al SA Banca de Economii în dosarul care vizează frauda bancară (sentința de condamnare 10 ani cu executare din ianuarie 2024); cea în privința judecătorului Judecătoriei raionului Drochia pentru corupere pasivă (sentință de condamnare cu executare 10 ani din aprilie 2024); cea în privința unui avocat și judecătorului Judecătoriei raionului Criuleni pentru corupere pasivă (sentință de condamnare cu executare 7 și 8 ani); cauza penală în privința fostului director general interimar al ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și fostul director al Departamentui financiar-administrativ al ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” (pe rol); cauza penală în privința fostului prim-ministru al Republicii Moldova, fost ministru al Economiei și alți funcționari publici în dosarul care vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău” (pe rol).
Mariana Leahu și-a început activitatea în calitate de procuror în anul 2007, în Procuratura sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, fiind responsabilă de domeniul conducerii urmăririi penale și reprezentării acuzării de stat în instanțele de fond. În 2016, a fost transferată în cadrul Procuraturii Anticorupție, fiind responsabilă de exercitarea, conducerea și reprezentarea acuzării de stat în instanțele de fond pe cauzele instrumentate de Procuratura Anticorupție. În 2017, odată cu organizarea internă a activității pe domenii, a fost repartizată în Secția judiciară, unde a fost responsabilă de domeniul analitic și integrarea UE, având, totodată, în gestiune cauze de rezonanță, inclusiv cauzele penale din dosarul privind frauda bancară, aflate pe rol.
Procuratura Anticorupție precizează că cei doi procurori sunt numiți ca interimari în funcțiile respective pe durata procesului de vetting, aflat în plină desfășurare.
„Scopul instituirii interimatului este unul temporar, întru evitarea unor perturbații în activitatea instituției și depășirea situației create ca urmare a imposibilității exercitării atribuțiilor de către titularul mandatului, conform modificărilor legale intrate în vigoare în septembrie 2024. Procuratura Anticorupție subliniază din nou necesitatea finisării procedurii de vetting în timp cât mai restrâns, să permită funcționarea eficientă a instituției în continuare și realizarea rezultatelor așteptate”, arată instituția condusă de Veronica Dragalin.
Menționăm că, potrivit legislației, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție este ajutat de patru șefi adjuncți.
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”
DOC // Cum a ascuns condamnatul fugar Ilan Șor aproape 11 milioane de lei
OPINII // Primul tur al prezidențialelor din România: între votul ferm împotriva Rusiei, dat pe malul stâng și votul de protest din dreapta Prutului