Dodon vorbește despre o SCUMPIRE a gazelor din 1 octombrie, deși Rusia a majorat deja prețul la 550 de dolari. Socialistul dă vina pe Maia Sandu, care trebuia „să-l roage pe Kozak să o ia în AVIONUL său” și s-o ducă la Kremlin
Autoritățile de la Chișinău ar fi putut să evite creșterea tarifului la gaz, dacă premierul Natalia Gavrilița sau președintele Maia Sandu ar fi plecat la Moscova să negocieze cu autoritățile Federația Rusia, susține Igor Dodon. Socialistul afirmă că, până la 1 octombrie 2021, în baza vechiului contract cu Gazprom, R. Moldova plătea în jur de 180 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Totuși, acesta este contrazis de unul dintre directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Ștefan Creangă, care a declarat că „Moldovagaz” a important gazele în luna august la prețul de 440 de dolari, iar pentru septembrie - de 550 de dolari.
Potrivit lui Dodon, creșterea tarifelor pentru populație este inevitabilă, deoarece s-a majorat prețul la gaze, dar în același timp a dat vina pe Maia Sandu, care nu a vrut să meargă la Moscova ca să se roage de autoritățile ruse să aplice costuri mai mici.
„Prețul la gaz va crește. Este inevitabil. S-ar putea întâmpla chiar din 1 octombrie. Dacă se putea de evitat? Da. Pentru asta, din 1 august, noua conducere a țării trebuia să înceapă negocierile cu partenerii noștri ruși. A fost Kozak la Chișinău, trebuiau să îl roage… El s-a întâlnit cu Maia Sandu, trebuia de convins Kozak… Trebuia să urce cu el într-un avion, să ceară un loc în avionul lui și să plece la Moscova. Nu contează că era vorba de președintele republicii, premierul sau un ministru. Trebuiau să urce în același avion cu Kozak, să-l roage să le ofere un loc și să zboare la Moscova. Trebuia să stea acolo o lună, o lună jumătate și să discute. Așa a făcut Greceanîi când era premier. Actuala guvernare a considerat că e mai presus. Dacă ar fi făcut așa, puteau să-i convingă ca să fie păstrat tariful actual. Așa cum s-au înțeles belarușii și alții”, a declarat Igor Dodon într-o emisiune televizată.
Dodon a lăsat să se înțeleagă că, pentru obținerea unui preț mai bun la gazele naturale rusești, autoritățile de la Chișinău trebuiau să facă unele cedări, inclusiv să discute cu rușii despre datoria de peste 7 miliarde de dolari a Transnistriei.
„Desigur că sunt întrebări care trebuie de discutat, inclusiv implementarea Pachetului Energetic III, care nu e posibil de implementat în condițiile în care se află R. Moldova. Asta pentru că „Moldovagaz” are datorii foarte mari, iar o parte din active sunt în Transnistria, teritoriu pe care noi nu-l controlăm. Trebuie să discutăm despre aceste datorii istorice. Dar realitatea e că tarifele vor crește. Cât vor crește? Pot crește cu 35%, așa cum a declarat directorul „Moldovagaz”, dar pot crește și de trei-patru ori. Cel mai bun scenariu în aceste circumstanțe e ca tariful să crească cu 35%. Scenariul rău, dacă „Gazprom” nu va prelungi înțelegerea actuală, atunci va fi stabilit prețul de piață 800 – 900 de dolari pentru mia de metri cubi. Dacă nu vom avea prelungirea înțelegerii, atunci va fi stabilit prețul de piață – 800-900 de dolari, în comparație cu 180 dolari prețul mediu pe care îl plătim acum. Asta va fi o catastrofă pentru noi. Nu cred că la mijloc ar fi ceva legat de politică, așa e prețul de piață”, a conchis Dodon.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski