Dodon PASEAZĂ vina pe alții. SCHEMA din 2008, prin intermediul căreia o firmă-CĂPUȘĂ a câștigat circa 12 milioane de dolari pe spatele cetățenilor, ar fi o FUMIGENĂ: „Ce are cu asta cumpărătorul? Noi. Întrebarea e către vânzător...”
Ex-președintele Igor Dodon, care în 2008, în calitate de prim-vicepremier, ministru al Economiei, a fost desemnat să negocieze un nou contract privind importul energiei electrice din Ucraina, consideră că dosarul pornit de Procuratura Generală pe faptul delapidării a circa 12 milioane de dolari ar fi o „fumigenă”. Socialistul spune că nu are nimic cu acel contract și că în perioada respectivă era copreședinte la mai multe comisii interguvernamentale, unde se discutau zeci de chestiuni, inclusiv despre energia electrică.
„Este o fumigenă. Nu avem nimic cu asta. În perioada 2008-2009, eu eram copreședinte al unor comisii interguvernamentale cu zeci de țări, e vorba de Ucraina, Rusia, România, China, Turcia, SUA, Elveția etc. La fiecare ședință a acestor comisii se puneau pe ordinea de zi 20 și mai multe chestiuni. Desigur că acolo sunt și întrebări despre energia electrică. Asta nu înseamnă că acel copreședinte, ministrul Economiei, prim-vicepremierul, participă în procesul de negocieri sau semnează ceva”, a declarat ieri-seara Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate.
Potrivit lui Dodon, această informație nu ar fi apărut întâmplător, ci pentru ca să fie distrasă atenția de la problemele reale.
„A fost atunci acea ședință comisiei interguvernamentale și s-a discutat această chestiune. Deci, asta e o fumigenă pentru a distrage atenția opinie publice, pentru a muta accentele. Dar nu am ei nimic cu asta… E de râs, dacă sincer. Au inventat ceva… E vorba de o chestiune de acum 13 ani”, a spus Dodon.
În același context, fostul ministrul al Economiei a făcut o analogie ciudată, lăsând să se înțeleagă că vânzătorul ar fi de vină pentru ceea ce achiziționează cumpărătorul.
„Încă trebuie de clarificat cine a vândut, cine a cumpărat, ce prețuri de piață erau atunci. Dacă nu greșesc, prețul de piață era mai mare decât oferea la acea etapă R. Moldova. De la cine cumpărați… Asta decide vânzătorul. Dvs. vindeți apă, iar eu o cumpăr. Dvs. spuneți că vindeți, dar o faceți prin intermediul acestui pahar și prețul este mai mic… Ce are cu asta cumpărătorul? Noi. Întrebarea e către vânzător și felul în care vinde. Negocierile se poartă la nivel tehnic. Așa că lasă să se ocupe, să caute”, a precizat acesta.
Întrebat dacă numele său ar putea figura în acest dosar, Dodon susține că nu a fost invitat la Procuratură.
„Dacă voi fi invitat și întrebat în calitate de martor, atunci o să spun cum a fost. Deocamdată nu am fost invitat. Dar ce vreau să vă spun. Nu știu de ce tac în legătură cu furtul miliardului, despre aeroport, despre privatizarea BEM. Dar știți de ce tac? Pentru că, dacă vor săpa mai adânc, vor ajunge la ei. Cine a votat pentru toate acestea? Actualul spicher (Igor Grosu n.r.) și președinte (Maia Sandu n.r.). Erau membri ai Guvernului. Da, veți vorbi despre asta o săptămână-două, dar oamenii vor întreba și vor spune că nu a fost nimic. Dar unde e miliardul? Acum tac”, a încercat Dodon să ducă discuția în altă direcție.
Amintim că, la începutul lunii septembrie, Procuratura Generală a anunțat că a pornit urmărirea penală pe faptul încheierii, în anul 2008, când Guvernul era condus de socialista Zinaida Greceanîi, iar Ministerul Economiei - de Igor Dodon, a contractului de furnizare pentru R. Moldova a energiei electrice din Ucraina. Până la încheierea respectivului contract cu partea ucraineană, R. Moldova plătea 40 de dolari pentru megawatt-ul de energie electrică, iar după semnarea documentului – 53 de dolari. Această diferență a fost pusă pe seama consumatorilor din R. Moldova, iar prejudiciul estimat se ridică la circa 12 milioane de dolari.
Procurorii au stabilit, în cadrul urmăririi penale, că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA „Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea R. Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara republicii, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.
Despre această schemă a vorbit public fostul consilier prezidențial în domeniul energeticii, Sergiu Tofilat, care l-a acuzat pe Igor Dodon de negocierea unui asemenea contract păgubos pentru consumatorii din R. Moldova.
„Se cunoștea despre implicarea lui Dodon în această schemă în urma unei investigații jurnalistice. Noi am acumulat material probatoriu și am dus lucrul până la capăt. Cum funcționa această schemă? Până în aprilie 2008, R. Moldova procura energie electrică din Ucraina de la furnizor - Ukrinterenergo, fără intermediar. Energia era cumpărată la prețul de 40 de dolari per megawatt. În aprilie 2008, Guvernul R. Moldova trimite o delegație ca să negocieze un nou contract de import al energiei. Conducătorul delegației era Igor Dodon, ministru al Economiei pe atunci, și Alexadr Gusev, director la „Energocom”. Gusev a semnat contractul, după ce Dodon a încheiat negocierile”, a dezvăluit Tofilat.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski