Dodon, supărat pe ședința din Parlamentul României dedicată celor 100 de ani de la Unirea cu Basarabia: „Noi nu dorim să ajungem la situația în care moldovenii vor considera statul vecin ca stat dușman”
„Ceea ce s-a întâmplat pe data de 27 (martie – n.r) în Parlamentul României, eu consider că este un act foarte neprietenos față de Republica Moldova. Pe noi acest lucru ne pune foarte mult în gardă. Și nu doar pe mine, pe 70-80% din cetățenii Republicii Moldova. Noi nu înțelegem acest lucru”.
Așa a comentat președintele Igor Dodon ședința festivă din Parlamentul României, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea cu Basarabia, într-un interviu acordat presei de peste Prut.
„Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, și eu personal, nu sunt pro-ruși sau pro-americani, sau pro-europeni. Noi dorim să ne păstrăm țara noastră. Atunci când Parlamentul unui stat vecin, pe care noi îl respectăm ca stat prieten, vine cu o declarație de agresiune împotriva statalității Republicii Moldova… Altfel nu pot să o numesc. Atunci când un Parlament spune clar că politica statului sau a acestor partide este să lichideze Republica Moldova, noi cum trebuie să reacționăm? Eu am avut un mesaj foarte clar pentru cei din partea dreaptă a Prutului. Noi nu dorim să ajungem la situația în care moldovenii vor considera statul vecin ca stat dușman. Eu nu-mi doresc acest lucru”, a continuat Dodon.
Acesta anunță că a trimis mesaj oficial conducerii Națiunilor Unite, Consiliului Europei și OSCE în care și-a expus îngrijorarea „față de acțiunile ce se întreprind și sunt susținute – și nu am scris de Guvern sau cineva din România – de unele partide politice, unii politicieni de partea dreaptă a Prutului, care vor duce la destabilizarea situației și este o problemă foarte mare pentru securitatea nu doar a Republicii Moldova, ci pentru cea regională”.
„Dacă se va continua cu astfel de abordări, credeți-mă, situația o să iasă de sub control. (...) Eu nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată antiromân. Categoric, nu. Românii sunt prietenii, frații noștri. Dar eu sunt categoric antiunionist”, a mai declarat Dodon pentru Libertatea.
În același interviu, Dodon comentează decizia de expulza diplomați ca urmare a cazului Skirpal.
„România, care are o populație de 20 și ceva de milioane, de șase ori mai mare ca Republica Moldova, membru NATO, ia decizia de expulzare a unui diplomat, Moldova, țară neutră, unde societatea este divizată 50 la 50, în condițiile în care nu este rezolvată problema transnistreană, nemembru NATO, nemembru UE, ia decizia cu trei diplomați. Ce au vrut să arate cei de la Chișinău? Că sunt mai catolici decât Papa de la Roma? Sunt mai docili decât alții? Categoric această abordare este una greșită, care nu va duce la obținerea unei stabilități în interiorul societății moldovenești. Nu va fi apreciată, în afară de ambasadorul SUA care a făcut unele declarații, nici de americani și categoric va fi catalogată negativ de partea cealaltă. Consider că este o greșeală foarte mare din partea Guvernului Republicii Moldova”.
Teste de evaluare la Limba și literatura română și la Matematică, scrise de elevii claselor a VIII-a și a IX-a din 32 de raioane, precum și municipiile Bălți și Chișinău
S.A. „Moldovagaz” prezintă argumentele privind solicitarea de majorare a tarifului la gaze cu circa 40 la sută
VIDEO // „Gazprom” condiționează livrarea de gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative cu achitarea datoriilor în sumă de peste 700 de milioane de dolari