Dodon speră că Maia Sandu își va da DEMISIA din funcția de președinte al R. Moldova? „Sper că după patru ani, dacă nu va scrie mai devreme cererea de plecare din funcție…”. Președintele în exercițiu NU a fost invitat la ceremonia de inaugurare
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, susține că nu a fost invitat, deocamdată, la ceremonia de inaugurare a președintelui ales, Maia Sandu. Oficialul a spus că pregătirile pentru inaugurarea Maiei Sandu sunt pe ultima sută de metri și a ținut să precizeze că ceremonia festivă va costa de câteva ori mai mult decât în anul 2016.
„Inaugurarea președintelui ales, pe care eu l-am felicitat și i-am spus că sunt gata să pun la dispoziție tot ce ține de transferul normal al împuternicirilor, trebuie să aibă loc după 23 decembrie. Sunt anumite cutume protocolare, care presupun anumiți pași. Colegii din Administrația prezidențială sunt în discuții, în ultimele zece zile, cu echipa Maiei Sandu. Se discută câte persoane vor participa la inaugurare. Inițial doreau până la 50 de persoane, iar acum vor să fie invitați toți 101 deputați, plus 50 - 60 de persoane din corpul diplomatic… Acolo se schimbă în fiecare zi. E stabilit deja devizul de cheltuieli, cât costă ceremonia de inaugurare. Apropo, este de câteva ori mai scumpă decât a fost inaugurarea mea patru ani în urmă și multe, multe alte lucruri”, a declarat ieri-seara Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni de la N4.
Rugat să spună cât a costat ceremonia de inaugurare, Dodon a evitat să dea detalii, dar nu a ezitat să o înțepe pe Maia Sandu: „Nu o să intru în detalii, îi urez succes. Poate prețurile au crescut, inflația, poate în țară situația e mai bună”.
De asemenea, Dodon a spus că dânsul nu a fost încă invitat la ceremonia de inaugurare a noului președinte. „Protocolul presupune că foștii președinți sunt invitați la inaugurare. Dacă Maia Sandu va decide altfel, atunci decizia îi aparține. Eu, când am intrat în funcție în reședința de pe Iorga, atunci încrederea în instituția prezidențială era de 3-4%. Președintele de atunci, după inaugurare, m-a așteptat în clădirea de pe Iorga. Am avut o discuție protocolară, care trebuie să fie de 4-5 minute. Mi-a transmis stindardul sau eu am transmis stindardul, mi-a urat succes domnul Timofti și a ieșit din clădire. Acestea sunt etapele. Cum va proceda Maia Sandu, depinde de dumneaei. Ca o persoană responsabilă, consider că trebuie să mergem conform acestor cutume”.
În același context, Dodon s-a lăudat că-i lasă Maiei Sandu o instituție care se bucură de încrederea a 40-50% din populație și abia așteaptă să vadă cum dânsa va preda ștafeta, în cazul în care nu demisionează până la finalul mandatului.
„De această dată, inaugurarea nu va fi la reședința de pe strada Iorga, va fi în clădirea Președinției pe care noi am reușit să o restabilim. Inaugurarea va fi într-o instituție care are susținerea la 40 -50% din populație. Ca instituție, nu ca președinte. Eu am reușit să cresc încrederea în instituția prezidențială. Sper că după patru ani, cât va fi mandatul următorului președinte, dacă nu va scrie mai devreme cerere de plecare din funcție, așa cum a plecat din funcția de prim-ministru… Sper că instituția prezidențială va fi la fel o clădire frumoasă în centrul Chișinăului și cu un rating de 40-50%. Și eu îi doresc succes în acest sens”, a adăugat Dodon.
Cetățenii R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor