Dodon și Krasnoselski au trasat la Holercani „subiectele de perspectivă” care vizează problema transnistreană: „Am reafirmat importanța operațiunii de menținere a păcii pe Nistru, ca garanție a păcii și securității în regiune”
Extinderea regimului de liberă circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor pe ambele maluri ale Nistrului și neadmiterea impedimentelor în zona de securitate, care ar putea perturba pacea și stabilitatea în Republica Moldova, au fost înțelegerile la care au ajuns astăzi președintele Igor Dodon cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după întâlnirea de la Holercani.
Igor Dodon a declarat, după cea de-a șasea întrevedere cu așa-zisul președinte al Transnistriei, că a abordat „problemele actuale de pe ordinea de zi” și a trasat „unele subiecte de perspectivă”.
„Am reafirmat importanța operațiunii de menținere a păcii pe Nistru, ca garanție a păcii și securității în regiune”, a scris Igor Dodon pe Facebook.
Potrivit șefului statului, pentru rezolvarea problemei transnistrene este foarte importantă continuarea dialogului între părți.
CITIȚI și Presa transnistreană oferă detalii de la întâlnirea Dodon-Krasnoselski de la Holercani: S-au plimbat pe malul râului Nistru și au discutat tete-a-tete
„În cadrul întrevederii, am discutat detalii referitoare la runda de negocieri în formatul 5+2, care s-a derulat la Bratislava, precum și chestiuni ce țin de punerea în aplicare a aranjamentelor cunoscute sub numele de Berlin +. Am făcut un schimb de opinii cu privire la activitățile care se întreprind pentru implementarea înțelegerilor convenite. (...)
În ajunul Conferinței din Bavaria, preconizată pentru 4-5 noiembrie, am reiterat disponibilitatea de a continua un dialog deschis la diferite niveluri și paliere, ceea ce va contribui la stabilirea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Am convenit că, pe lângă contactele oficiale, un factor important care contribuie la promovarea procesului de reglementare politică este și activitatea instituțiilor obștești”, a mai afirmat Dodon.
Amintim că, după runda de negocieri în formatul „5+2 de la Bratislava, părțile nu au semnat niciun protocol, urmând ca acest lucru să se întâmple la Conferința din Bavaria.
Deputatul Oazu Nantoi a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că documentul nu a fost semnat, pentru că „a crescut pofta” Transnistriei, după cedările făcute în ultimii ani de către autoritățile de la Chișinău.
Spicherul Grosu, discuție cu liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan: „PNL a pus interesele naționale deasupra celor de partid. Să ieșim într-un număr cât mai mare la vot pe 1 și 8 decembrie, pentru ca să salvăm parcursul european al României”
VIDEO // INTERPOL a acceptat solicitarea R. Moldova de a revizui decizia luată în anul 2020 prin care a respins cererea Chișinăului de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc
R. Moldova, în așteptarea primului raport de screening, elaborat de Bruxelles. Vicepremierul Gherasimov: „Sperăm că, în prima jumătate a anului viitor, statele membre ale UE vor accepta să ne deschidă negocierea pe clusterul 1”