09:33:19 27.11.2024
Stiri

Dodon și „DECLARAȚIA SPECIALĂ” cu privire la subiectul discutat la ONU despre retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova: „O campanie PR ieftină ce vizează afectarea serioasă a relațiilor moldo-ruse”

Politică 19.06.2018 10:57 Vizualizări3492 Autor: Ziarul National
Dodon și „DECLARAȚIA SPECIALĂ” cu privire la subiectul discutat la ONU despre retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova: „O campanie PR ieftină ce vizează afectarea serioasă a relațiilor moldo-ruse”


Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a făcut publică astăzi o „declarație specială” prin care condamnă cererea Guvernului adresată ONU cu privire la retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

În opinia lui Dodon, această inițiativă este „sfidătoare” și va duce „doar la agravarea pozițiilor Chișinăului, inclusiv din perspectiva realizării cât mai rapide a reglementării conflictului transnistrean”.

În plus, șeful statului susține că această problemă urmează a fi decisă de către puterea aleasă după alegerile parlamentare din toamnă, nu de Partidul Democrat, care „nu are nicio încredere din partea alegătorilor”.

„Câţiva funcționari din interiorul țării şi patronii acestora din exterior au pus la cale o campanie PR ieftină, folosind platforma ONU, campanie ce vizează în exclusivitate agravarea situației din Republica Moldova şi afectarea serioasă a relațiilor moldo-ruse”, arată Dodon în declarație.

Menționăm că Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite va examina, la 22 iunie curent, proiectul de rezoluţie propus de R. Moldova privind retragerea trupelor ruse și a armamentului rusesc din Transnistria.

Vedeți mai jos textul integral al „Declarației speciale a președintelui R. Moldova”:

„Astăzi, Moldova își aduce aminte de evenimentele tragice de pe 19 iunie 1992, care ne vor rămîne în memorie drept „Tragedia de la Bender”. Acea zi a adus la multiple victime umane pe ambele maluri ale Nistrului şi a împărțit istoria conflictului transnistrean în perioada de „până” și „după”. După tragedia de la Bender, fiecare locuitor al Moldovei a conștientizat toată seriozitatea contradicțiilor existente și necesitatea păstrării păcii, a stabilității în țară întru soluționarea pe cale pașnică a celor mai dificile şi discutabile probleme. Această abordare a fost pusă la baza „Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului militar din regiunea Transnistria a Republicii Moldova”, semnat la 21 iulie 1992. Totuși, cu părere de rău, putem observa că, la fel ca şi acum 26 de ani, în Moldova se găsesc politicieni care continuă să încerce a specula pe contradicțiile care au declanșat conflictul de pe Nistru.

În preajma alegerilor parlamentare, Guvernul Republicii Moldova a prezentat ONU o inițiativă având drept subiect retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Țin să subliniez încă o dată că discutarea acestei probleme în maniera sfidătoare, pe care şi-o permite actualul Guvern, va duce doar la agravarea pozițiilor Chișinăului, inclusiv din perspectiva realizării cât mai rapide a reglementării conflictului transnistrean.

Reiterez importanța semnificativă a operațiunii de pacificare de pe Nistru în calitate de garanție a păcii şi securității cetățenilor, aceasta fiind un element important al programului de realizare a măsurilor de consolidare a încrederii și al acordurilor încheiate în formatul „5+2” în perioada ultimilor doi ani. Aceste acorduri au deschis perspective pentru revenirea agendei politice în procesul de negocieri.

Vreau să amintesc că actuala majoritate parlamentară şi Guvernul, ambele organizate de Partidul Democrat, își trăiesc ultimele luni și nu au absolut nicio încredere din partea alegătorilor. Anume de aceea, câţiva funcționari din interiorul țării şi patronii acestora din exterior au pus la cale o campanie PR ieftină, folosind platforma ONU, campanie ce vizează în exclusivitate agravarea situației din Republica Moldova şi afectarea serioasă a relațiilor moldo-ruse.

Sunt convins că probleme de atare importanță – retragerea contingentului militar rus, evacuarea (reciclajul) armamentelor şi munițiilor – trebuie să fie discutate cu Parlamentul legitim al Republicii Moldova şi cu Guvernul legitim al Republicii Moldova, care vor fi formate în lunile imediat următoare după scrutinul parlamentar. Scopul nostru prevede păstrarea păcii şi stabilități la Nistru, consolidarea suveranității, independenței, neutralității şi a integrității teritoriale a țării, precum şi asigurarea dezvoltării şi prosperării Republicii Moldova”.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md