01:35:01 28.11.2024
Stiri

Dodon se ține cu dinții de BIROCRAȚIA care a SĂRĂCIT bugetul de stat cu miliarde de lei

Politică 16.06.2017 10:08 Vizualizări4232 Autor: Ziarul National
Dodon se ține cu dinții de BIROCRAȚIA care a SĂRĂCIT bugetul de stat cu miliarde de lei


Președintele Igor Dodon se declară împrotriva reformei administrativ-teritoriale pe care Guvernul promite să o implementeze, după cea a administrației centrale.

„Guvernările democrate calcă pe aceeași greblă. În 1999, o guvernare democrată a inițiat o reforma teritorial-administrativă antisocială, când au fost formate judeţele, din contul lichidării raioanelor. Acum, o altă guvernare democrată propune o reformă la fel de antisocială, prin care vrea să lichideze primăriile. Probabil e o etapă de pregătire de trecere, din nou, la județe. Președinția este categoric împotriva unor astfel de experimente teritoriale. (...) Vor rămâne mii de oameni fără lucru, se vor crea dezechilibre și conflicte locale, pentru terenuri și întîietate. Calific această inițiativă a Guvernului ca fiind periculoasă și opresivă”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.

Recent, expertul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a analizat impactul deciziei comuniștilor de a reveni la raioane, în anul 2003.

Potrivit analizei sale, revenirea la raioane a sărăcit bugetul R. Moldova cu peste 20 de miliarde de lei și a determinat creșterea numărului de angajați ai Guvernului în teritoriu cu 62%, iar al funcționarilor raionali - cu 32%.

„În realitate, am asistat la un proces galopant de inflație a aparatului Guvernului central în toate regiunile țării, urmat de o creștere necontrolată a numărului de angajați în structurile administrației raionale și, în mod ironic, cu paralizarea primăriilor mici, serviciile cărora au fost puse, de fapt, sub embargo”, a constatat Veaceslav Ioniță, adăugând că, atunci, comuniștii au urmărit, de fapt, angajarea clientelei lor de partid în funcții.

Expertul a estimat și costurile de angajare a unui funcționar public la cca 120 de mii de lei anual și a ajuns la concluzia că R. Moldova a bifat un cost suplimentar de menținere a noului sistem de organizare administrativ-teritorială de 20 de miliarde de lei: „Acesta este prețul pe care-l plătim, fiecare în parte și toți împreună, pentru cei 11 776 funcționari în plus, care fac în total cca 1,4 miliarde de lei anual. Plătind acest cost excesiv de mare, Republica Moldova nu a obținut un sistem de guvernare locală mai bun, mai calitativ, mai optim față de sistemul județelor existent între 1999-2003”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md