23:45:30 27.11.2024
Stiri

Dodon, scrânciobul de la Condrița, filmul istoric despre Moldova, drapelul „paralel”, întâlnirea cu Papa și republica islamistă Iran

Politică 27.07.2017 15:00 Vizualizări2959 Autor: Ziarul National
Dodon, scrânciobul de la Condrița, filmul istoric despre Moldova, drapelul „paralel”, întâlnirea cu Papa și republica islamistă Iran


Președintele Igor Dodon a primit, ieri-seară, jurnaliștii la vila prezidențială de la Condrița pe care a reparat-o și unde a reușit deja să organizeze deja un eveniment de familie – ziua de naștere a fiului său.

În ipostază de gazdă primitoare, Dodon a insistat ca oaspeții să vadă neapărat terenul de joacă de la vilă – „poate cineva o să se dea în scrânciob”, beciul și acareturile din jur, după ce a făcut bilanțul celor câteva luni de aflare în postul de președinte.

Șeful statului s-a lăudat că, din decembrie și până acum, a semnat 293 de decrete, a conferit 114 ordine și medalii, s-a întâlnit cu 11 șefi de state, cu patru șefi de Legislativ și patru premieri străini.

Oficialul a dezvăluit că își scrie singur discursurile, fiindcă nu-i place ce-i dau să citească la diferite evenimente consilierii săi. Acesta a oferit exemplul summitului de la Sankt Petersburg, unde și-a rescris discursul cu două ore înainte de eveniment.

Printre planurile sale imediate se numără lansarea unui film despre „istoria Moldovei” pe care îl va prezenta „personal” în fiecare raion, participarea la inaugurarea, pe 5 august curent, a președintelui republicii islamice Iran, o întâlnire, pe 4 noiembrie, cu Papa de la Roma și pregătirea unei vizite a liderului rus, Vladimir Putin, la Chișinău.

Ziarul NAȚIONAL vă propune mai jos principalele declarații ale lui Dodon făcute ieri la vila prezidențială de la Condrița:

Despre sistemul mixt: trei mandate de deputat pentru Găgăuzia

Am promovat constant și consecvent, începând cu anul 2011, și prima mea declarație atunci când am fost ales președinte a fost că trebuie să schimbăm sistemul electoral. (…) Acest lucru mi-a reușit. Pentru mine a fost principial să fie respectate patru condiții – alegerile să fie într-un singur tur, să fie păstrat pragul electoral de 6%, obligatoriu să fie prevăzute mandate pentru diasporă și mandate pentru cei din Transnistria, deoarece în Transnistria avem circa 200 de mii de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot care trebuie să fie reprezentați într-o formă sau alta.

În lege este stipulat expres că mandatele și circumscripțiile vor fi stabilite de o comisie specială. Am insistat ca în această comisie să fie și reprezentanții Președinției. Până la sfârșitul lunii octombrie, această comisie trebuie să aprobe cele 51 de circumscripții. Voi insista să fie reprezentativ de multe circumscripții pentru diasporă, pentru Transnistria și trei din 51 – pentru Găgăuzia.

Despre referendumul din 24 septembrie

Dacă CC nu va permite referendumul, nu exclud că voi semna un alt decret privind organizarea acestuia. Voi insista în continuare pentru a atinge obiectivele pe care mi le-am trasat. În cazul în care guvernarea va oferi, totuși, finanțare pentru acest referendum, sunt ferm convins că pe 24 septembrie majoritatea cetățenilor R. Moldova vor susține poziția care a fost anunțată de președintele țării pe aceste patru subiecte.

Sondajele arată că majoritatea cetățenilor susțin poziția președintelui pe toate cele patru subiecte.

Despre referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă

Cu regret sau din fericire, Chirtoacă nu vrea să scrie cerere și să plece. Ați văzut, au început să se bată ei pe dreapta. Este problema lor. Noi am anunțat din start și eu am susținut referendumul împotriva primarului general de Chișinău. Eu sunt ferm convins că acest referendum va avea loc.

Au fost colectate circa 80 de mii de semnături. Pe data de 27 iulie, instanța a aprobat 77 de mii. La începutul lunii septembrie, sper că va avea loc ședința Consiliului Municipal Chișinău. Astfel, referendumul pentru demisia lui Dorin Chirtoacă cred că va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Sau 29 octombrie, sau 5 noiembrie.

Este referendumul când locuitorii mun. Chișinău vor putea să voteze pentru demisia primarului capitalei. După aceea urmează alegeri anticipate, dacă reușim până la sfârșitul anului, dacă nu – la începutul anului viitor. Eu cred că este un pas important și un pas înainte.

Despre „consolidarea statalității” și drapelul „paralel”

Eu am lansat mai multe inițiative pentru consolidarea statalității, începând cu inițiativa de a reveni la predarea „Istoriei Moldovei” în curriculumul școlar, am făcut propunere oficială prim-ministrului. Am venit cu inițiativa de a stabili data de 2 februarie drept ziua statalității țării, am pregătit proiectul de lege pentru a aproba, în paralel cu tricolorul care este simbolul ce nu poate fi pus sub semnul întrebării, drapelul istoric al R. Moldova, la fel cum este în mai multe țări, care va fi drapelul istoric al lui Ștefan cel Mare. Această inițiativă legislativă va fi promovată în timpul cel mai apropiat.

În afară de aceasta, am numit anul 2018 anul lui Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei, și am lansat ideea de filmare, și acum se lucrează, a unui film despre istoria Moldovei.

Începând din toamnă, voi înregistra o inițiativă a președintelui pentru a interzice prin lege orice partid sau mișcare politică, ori organizație care pledează pentru lichidarea statalității, indiferent în ce direcție – în Est sau în Vest. Ele trebuie să fie interzise, conform legii. Pedepsele vor fi ca în România, ca la frați.

Despre reparația Președinției cu bani din Turcia

În luna august vom lansa oficial, dar în Turcia au început deja procedurile pentru selectarea agentului economic, a antreprenorului care se va ocupa de reparația Președinției R. Moldova, totalmente din contul partenerilor noștri din Turcia.

Parlamentul de peste drum unde ei au cheltuit aproape un miliard de lei, ei l-au ars, pe urmă din buget de la oameni au luat în loc de salarii și pensii au făcut oficii. Eu am promis că niciun bănuț din bugetul de stat n-o să iau și o să găsesc susținere de la partenerii externi pentru reparația Președinției.

Reparația va începe la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie și Președinția nu va fi reparată din contul statului. Și nu pentru că președintele are nevoie de oficiu, noi putem să stăm acolo unde stăm, dar acesta este un simbol al statului, clădirea principală din centrul capitalei care stă în buruieni și păianjeni.

Despre vizite în afara țării

Până la sfârșitul anului avem planificate 11 vizite în afara țării. Pe 5 august voi participa, cel mai probabil, la inaugurarea președintelui republicii islamice Iran, am invitații de a merge la Vatican pentru a avea întrevederi cu Papa de la Roma (pe 4 noiembrie), avem planificate întrevederi în Federația Rusă, inclusiv la summitul statelor CSI de la Soci, Armenia etc.

Despre finanțarea externă a R. Moldova

Vrem să interzicem ca banii veniți din exterior să fie utilizați pentru alte scopuri decât infrastructură. Toate creditele externe, să fie indicat în lege, să poată fi utilizate doar la proiecte de infrastructură economică.

Am pregătit solicitarea din partea Președinției, noi cerem categoric ca în toamnă să aibă loc audieri parlamentare la subiectul asistența financiară externă începând cu anul 2009, pe fiecare an – cine a donat bani R. Moldova, cât a donat, unde s-au utilizat acești bani, care este finalul.

Despre intenția Bruxelles-ului de a stopa finanțarea pentru R. Moldova

Eu sunt adeptul politicii de stat ca să încercăm să ne soluționăm problemele, fără a sta cu mâna întinsă față de cei din Est sau din Vest. Au fost etape în cei 26 de ani de independență când am reușit.

Le-am mulțumit oficialilor europeni pentru ajutorul pe care ni l-au oferit. Nimeni nu ne-au mai dat atâția bani decât în ultimii șapte ani. (…) Vreau să le mulțumesc încă o dată partenerilor pentru acest suport. Poate a fost și vina lor, dar vina este a celor care au fost la guvernare în acești opt ani, că nu au utilizat eficient aceste surse. Ce se va întâmpla (dacă UE va tăia finanțarea pentru R. Moldova – n.r.), eu cred că este o bătaie de cap pentru cei de la guvernare – Parlamentul și Guvernul.

Eu nu influențez deciziile luate în R. Moldova. Noi putem să le stopăm pe unele, să le blocăm pentru o anumită perioadă, dar nu prea mult. Guvernarea în R. Moldova este a PD-ului, a liderului lor… Întrebații pe ei ce fac. Eu am spus că acolo trebuie mai multe rectificări (în Acordul de Asociere – n.r.), mai ales pe partea economică. Poate acum să ne așezăm și să revizuim. (…)

Eu sunt pentru continuarea colaborării, dar în interesele cetățenilor R. Moldova. Dacă ei au probleme cu cei pe care i-au susținut în acești opt ani, lasă se clarifice cu ei. Unde erați când băteați din palme că s-a mai creat o alianță pentru integrare europeană în R. Moldova, dar eu vă spuneam că susțineți bandiții? Spuneați că ei sunt proeuropeni, dar noi cu tancuri rusești. Ce, deja nici pe voi nu vă ascultă?

Lucrul acesta era evident. Vor decide să suspende finanțarea, lasă cei din majoritate să meargă să discute. Dacă nu pot ei să discute, lasă să plece, o să venim noi la guvernare și o să ne clarificăm. Și o să găsim limbă comună și cu europenii, și cu americanii, și cu rușii, și cu arabii.

Vreau să ajungem mai repede la alegeri. Poate vor prinde la minte cei care se uită geopolitic la R. Moldova.

Nu este nicio coaliție PD-PSRM și nici nu poate fi. Adică, atunci când Filat stătea în Guvern și fura banii împreună cu alții din sistemul bancar, nu era stat autoritar, acum când majoritatea parlamentară, votează, democratic, acesta-i stat totalitar? Cinic.

Despre vizita lui Rogozin de mâine

Vineri vine Rogozin. Mi-a confirmat că vine, totuși, la Chișinău, indiferent de încercarea celor de la guvernare să-l blocheze. Nu știu cu ce va veni. Cu motocicleta sau cu ce spune el acolo, probabil cu o rută ordinară de avion.

Este planificată întrevederea cu președintele R. Moldova în a doua jumătate a zilei de vineri. Vom discuta toate detaliile ce țin de cooperarea bilaterală, pașii următori pentru amnistia migranților noștri care muncesc în Federația Rusă, vom aborda și subiecte ce țin de Transnistria.

A fost preconizat în premieră ca să mergem, a doua zi, împreună în Transnistria, la Tighina, unde trebuie să aibă loc o întrevedere trilaterală. Împreună vom reveni, după care va pleca din R. Moldova.

În 2017-2018 nu va exista consens politic la Chișinău în privința reintegrării țării. Acum trebuie să rezolvăm problemele curente –recunoașterea numerelor de la automobilele transnistrene, diplomelor de la instituțiile de învățământ superior din stânga Nistrului și problema telefoniei. Noi am solicitat rezolvarea a două subiecte – problema școlilor cu predare în limba de stat care se află în Transnistria și problema terenurilor care se află după traseul Dubăsari. Noi am propus soluții concrete și cred că sâmbătă vor discuta aceste lucruri și cu dl Krasnoselski, și cu dl Rogozin.

Despre convocarea Ambasadorului rus la MAEIE

Această declarație a MAIEI este făcută în interesul unui singur partid – PD. Nu are nimic în comun cu interesele cetățenilor R. Moldova. Noi avem un acord semnat în anul 1992 ce ține de misiunea de pacificare pe Nistru unde sunt prevăzute anumite acțiuni, un anumit mecanism. Unul dintre motivele cu care MAEIE nu este de acord este că ei au propus de mai multe ori ca misiunea de pacificare să treacă sub auspiciul OSCE. Înseamnă că spuneți că denunțați acest acord din 1992.

Sunt gata MAEIE și PD să denunțe acest acord? Înțelegeți ce înseamnă această denunțare a Acordului din 1992? Anume datorită acestui acord s-a oprit războiul de pe Nistru. Ce vrea MAEIE? Să provoace ce? Am declarat că voi participa la aceste acțiuni (de la Tighina) care nu sunt deloc militare.

Președintele R. Moldova nu încalcă legislația atunci când participă ca reprezentant legal al statului la unele manifestări care vor avea loc în baza unui acord semnat în 1992 de președintele R. Moldova și al Federației Ruse.

Despre posturile vamale comune moldo-ucrainene de pe segmentul transnistrean al frontierei

Eu nu am declarat nimic împotrivă. Consider că R. Moldova este stat unitar, care înseamnă frontieră comună și noi trebuie să atingem acest obiectiv, îi place acest lucru cuiva sau nu. Primul proces-verbal moldo-ucrainean a fost semnat în anul 1997, al doilea – în 2002 și rușii au semnat atunci.

Ei de ce fac gălăgie? Pentru că, în mare măsură, acolo era contrabandă. Sunt categoric împotriva schemelor de contrabandă, pentru că ne afectează pe noi. Toate importurile acestea fără taxe ajungeau pe piața noastră.

Despre vizita lui Putin la Chișinău

Eu am inițiat pregătirile pentru așa ceva, am lansat și invitația. Cred că este o posibilitate bună să discutăm despre relațiile bilaterale moldo-ruse la Chișinău. Domnul Putin nu a fost în R. Moldova din anul 2008. Eu o să inițiez și o să insist, în funcție de agenda dumnealui, ca o astfel de vizită să aibă loc la Chișinău.

Despre inițiativa de a interzice propaganda rusă

Interzicerea așa-numitei propagande ruse se înscrie în lanțul de acțiuni care nu vor avea niciun efect. Nu emisiunile și posturile rusești sunt o problemă în R. Moldova.

Repet, de faptul că vectorul proeuropean este în scădere și oamenii nu vor să meargă în Europa nu sunt vinovate posturile rusești. Problema e în guvernare și în europeni și americani care au susținut această guvernare.

Eu o să blochez cât o să pot și poate să ajungem și la referendum pentru demiterea președintelui din această cauză. Interziceți și lumea o să se uite pe internet.

Răspuns pentru Andrian Candu

Pe Dodon trebuie să-l convoace doar cetățenii R. Moldova. Apropo la cei care vin cu mesaje destul de dure în Parlament, președintele Parlamentului… Dar faceți odată. Știți ce spunea tatăl meu, fie-i țărâna ușoară, să nu se supere Candu, nu se referă la el: Câinele care hămăie mult nu mușcă. Teme-te de cel care nu hămăie.

Vreți să mergem la referendum, haideți odată! Vreți să începeți cu competențele președintelui care le-ați tăiat și așa, pentru că vă temeți de președintele R. Moldova, haideți, eu sunt gata în orice moment. Să mergem la confruntări.

Despre petrecerea de la Reședința de la Condrița

Această locațiune este o casă de serviciu, acesta este locul de trai al președintelui R. Moldova pe durata mandatului. Chiar dacă se organizează careva evenimente de familie, nu din contul statului, aceasta nu încalcă legislația. Confirm că a avut loc un eveniment de familie. La mine săptămâna trecută un fecior a împlinit o vârstă frumoasă (zece ani – n.r.). Care este încălcarea legislației?

Imaginați-vă dacă mergeam la un restaurant și făceam ziua de naștere, tot voi scriați – restaurant de lux, președintele a făcut ziua de naștere, de unde bani pentru arendă, al cui e restaurantul… Oameni buni, nu căutați încălcări acolo unde ele nu sunt.

Am ieșit cu inițiativa ca și Reședința de la Condrița și alte clădiri să fie vizitate și de altă lume. Am construit un teren de joacă unde eu, o dată la două luni, o să chem familii cu copii mulți.

Tot ceea ce ține de paza publică, oricine este președinte, acest teritoriu este păzit de Serviciul de Pază și Protecție de Stat.

Referitor la faptul că Procuratura Anticorupție va examina, poate asta înseamnă o presiune asupra președintelui. Sunt gata pentru astfel de presiuni. Dar nu le ajută.

Atât timp cât președintele R. Moldova, politicianul Igor Dodon o să aibă susținerea cetățenilor R. Moldova, ei nu o să riște să meargă la fărădelegile la care au mers cu alții. Pentru asta trebuie să-i coboare ratingul, haideți să ne uităm ce s-a întâmplat cu toți politicienii care au fost puși la punct până acum. Îi atrag în curse, îi iau în brațe, pentru a le coborî ratingul politic, după aceea, cum a spus Ghimpu, îi trăsnesc. Eu nu voi face asemenea greșeli.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md