Dodon s-a SUCIT și spune că a PIERDUT DELIBERAT primul tur: „De ce? Alegerile sunt recunoscute... Care a fost sensul să-i mobilizăm la maximum pe ai noștri?”. De ce nu-l mai critică Usatîi și cu cine NEGOCIAZĂ
După ce a atacat-o dur pe contracandidata sa, Maia Sandu, supărat că aceasta s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale, și a acuzat diaspora, care a votat-o pe lidera PAS în proporție de peste 70%, că ar fi un „electorat paralel, în disonanță cu preferințele populației majoritate de acasă”, Igor Dodon schimbă macazul.
La trei zile de la înfrângere, Dodon spune că ar fi pierdut deliberat primul tur al alegerilor prezidențiale, iar în turul II vor fi „surprize” mari.
Potrivit lui Dodon, R. Moldova este republică parlamentară, iar cei care afirmă că ne-am afla astăzi la o răscruce „exagerează”.
„De ce, dacă suntem o republică parlamentară, se spune că R. Moldova este la răscruce... E o luptă simbolică pentru unii și pentru alții. Eu vă spun sincer, după ce am avut ședințe cu activul... cred că vom învinge în turul II. Din ce văd eu la această etapă, eu văd calculele, știu mobilizarea, înțeleg resursa de mobilizare pe dreapta, înțeleg resursa de mobilizare suplimentară pe stânga. Înțeleg care va fi resursa suplimentară de mobilizare în diaspora și nu pot să o subevaluez. Practic, în turul I anul acesta au scos ce au avut în turul II atunci. Totuși, eu cred că noi vom învinge în aceste alegeri”, a declarat astăzi Igor Dodon, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”.
De asemnea, candidatul a menționat că bazinul său electoral poate fi lărgit și că deliberat i-ar fi cedat primul loc Maiei Sandu.
„De unde o să ne lărgim bazinul electoral? Asta depinde de strategie... Nu o să dezvăluim strategia noastră la toți, dar la sigur nu cu fraudarea alegerilor. Cei care strigau de fraudare de două-trei săptămâni și băteau clopotele peste tot, acum au tăcut. Asta pentru că le convine scorul electoral. Dar poate noi special așa am făcut. De ce? Alegerile sunt recunoscute. Care a fost sensul să-i mobilizăm la maximum pe ai noștri, dacă știam că o să fie turul II? Calm, liniștit, tot normal”, spune astăzi cel care făcea, nu demult, referire la prezicătoarea de la Etulia care i-a ghicit „victoria din primul tur”.
Igor Dodon a adăugat că „nu sunt discuții oficiale” în acest moment cu foștii săi contracandidați de pe stânga, Violeta Ivanov și Renato Usatîi.
„Nu avem discuții oficiale nici cu cei de pe stânga și nici cu cei de pe dreapta. Nu avem discuții oficiale, accentuez. Dar neoficiale... ce să comentez eu ceea ce se vorbește în târg? Noi îi țintim pe cei care au ieșit la vot, alegătorii, cetățenii. Eu cred că o să vedeți surprize în turul II. Cred că vor vota împotriva Maiei Sandu și mulți de pe dreapta, din ceea ce cunosc eu. Vor fi și de pe stânga care vor vota împotriva lui Dodon. Eu cred că în cel de-al doilea tur oamenii vor fi mult mai deciși și nu se vor uita la etichete. Omul se va gândi concret pentru el – ce va fi dacă va câștiga un candidat sau altul. O să vedem votul în nordul țării, în sud și în centru. Vom vedea și votul în Chișinău”, a spus Dodon.
Acesta a fost întrebat de ce nu-l mai atacă pe Renato Usatîi, în condițiiile în care acesta era sacul de box al mediei socialiste în campania electorală. Dodon a lăsat să se înțeleagă că mizează pe votanții lui Usatîi.
„Renato Usatîi nu este în turul II, așa cum a sperat. Astfel, despre cei care nu sunt în lupta electorală ori vorbești de bine sau nu vorbești deloc. De ce să-l ataci pe cel care nu este în cursa electorală? Acum e lupta dintre cei doi candidați. Ce avem noi cu ceilalți? Eu pot să stimez sau să nu stimez un candidat, dar respect alegătorii săi. Eu am fost temperat în toată campania electorală. Îmi stimez oponentul politic și am felicitat-o (pe Maia Sandu n.r.) pentru ieșirea în turul II. Nu am văzut aceeași felicitare din partea dumneaei, care spunea că nu dă mâna cu Dodon... Îi stimez pe toți contracandidații. În spatele lor sunt cetățeni care i-au suținut”, a conchis Dodon.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor