Dodon repetă OBSESIV că moldovenii de peste hotare NU trebuie să decidă soarta R. Moldova. Nu se poate împăca cu proporția voturilor din DIASPORĂ - 250 de mii de voturi în Occident și 45 - 50 de mii în Rusia și Transnistria: „Unde e dreptatea?”
Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, consideră că moldovenii din diaspora occidentală ar fi „avantajați” în ceea ce privește numărul secțiilor de votare, comparativ cu cei din Rusia. Totodată, socialistul a repetat o teză mai veche de a sa: „de ce trebuie să hotărască pentru noi cei care nu sunt în R. Moldova”.
„Am văzut proteste, adresări în instanța de judecată privind numărul secțiilor de votare de peste hotare. Oamenii din Vălcineț, Ocnița, de exemplu, nu este opinia mea, mi-au spus foarte clar: de ce trebuie să hotărască pentru noi cei care nu sunt în țară. Eu nu spun că sunt de acord sau nu cu ei, dar astfel de întrebări sunt la fiecare întrevedere. Consider că acest subiect e de competența Comisiei Electorale Centrală. Sunt multe sau puține? Eu cred că trebuie să fie un număr suficient de secții, pentru a asigura participarea tuturor doritorilor”, a declarat Dodon astăzi, în cadrul unei intervenții pe rețelele de socializare.
Dodon a dezvăluit, involuntar, de ce nu a de acord cu deschiderea mai multor secții de votare în țările Uniunii Europene.
„O să vă ofer niște cifre. În Occident, în UE, sunt în total circa 400 de mii de cetățeni cu dreptul de vot. Peste 250 de mii din cei 400 de mii de votanți aflați în Occident au votat la prezidențiale. Adică mai mult de 50 la sută. În partea cealaltă, în Rusia, sunt mai mult de 400 de mii de cetățeni moldoveni cu drept de vot, dar au votat doar 12 mii. În Transnistria sunt 200 de mii de cetățeni cu drept de vot, dar au votat doar 30 de mii. Dacă luăm proporțiile: în Occident sunt 400 de mii și au votat 250 de mii, în partea cealaltă, din 600 de mii, au votat 45 - 50 de mii. Unde e dreptatea în cazul acesta? Dacă vrem să fim sinceri, atunci trebuie să asigurăm dreptul egal la vot”, a precizat Dodon.
De menționat că socialiștii nu au insistat ca în Rusia să fie deschise mai multe secții de votare. La alegerile prezidențiale din anul trecut în Rusia au fost deschise 17 secții de votare, exact ca și la alegerile din acest an. În primul tur s-au prezentat la vot 5 500 de alegători aflați în Rusia, care l-au preferat pe Renato Usatîi. În turul II au fost validate 13 995 de voturi. Atunci, pentru Igor Dodon au votat 10 532 de cetățeni, iar pentru Maia Sandu – 3 463.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”