Dodon RECUNOAȘTE implicarea lui Rogozin în problema reluării livrărilor de energie electrică din Transnistria: „Important e că am obținut un preț mai jos”
După ce așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat ieri că semnarea acordului între SA „Energocom” din subordinea Ministerului Economiei de la Chișinău și Centrala de la Cuciurgan privind reluarea licrărilor de energie electrică din stânga Nistrului „se datorează” vicepremierului rus Dmitri Rogozin, informația aceasta a fost confirmată astăzi și de președintele R. Moldova, Igor Dodon.
„Semnarea acestui acord a fost în vizorul nostru”, a ținut să remarce Dodon, afirmând că a discutat subiectul atât cu Rogozin, cât și cu reprezentanții Guvernului de la Chișinău.
„Consider că e un pas bun, care ar putea duce la micșorarea tarifelor la energia electrică, pentru că atunci când s-a semnat cu Ucraina, acestea au fost majorate. Acesta este scopul și nu căutați alte lucruri”, a declarat Dodon, adăugând faptul că noul contract oferă un preț „mai jos” la energia electrică, iar din schemă a fost înlăturată firma intermediară care încasa bani până în aprilie curent.
Solicitat să comenteze declarațiile experților economici care afirmă că acest contract va duce la majorarea datoriilor R. Moldova pentru gazele naturale cu peste 280 de milioane de dolari lunar și va contribui la finanțarea regimului de la Tiraspol, șeful statului a dat asigurări că locuitorii de malul drept al Nistrului nu vor achita „niciodată” datoria de miliarde de dolari a transnistrenilor, care nu au achitat gazele în ultimii peste 20 de ani.
Mai mult, Dodon a declarat că discută cu cei de la „Gazprom” micșorarea prețului la gaze pentru R. Moldova începând din 1 ianuarie 2018, dar scandalul privind expulzarea diplomaților ruși ar îngreuna acum discuțiile.
Dodon a ținut să-i dea o replică și liderei PAS, Maia Sandu, care a spus că decizia de a procura energie electrică din Transnistria este „revenirea la scheme frauduloase și înțelegeri cu regimul de acolo”: „Maia Sandu a început să se priceapă și la energie electrică, după ce a zavalit (dărâmat - n.r.) totul la BAC?”.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi