Dodon recunoaște că nu-și poate îndeplini ANGAJAMENTELE asumate și vrea deja republică PREZIDENȚIALĂ: „Moldova are nevoie de PUTEREA DURĂ a președintelui”
Șeful statului Igor Dodon nu s-ar mulțumi doar cu prerogative suplimentare pentru dizolvarea Parlamentului, dar și-ar dori ca țara noastră să fie o republică prezidențială, iar președintele să aibă puteri absolute. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, după o întrevedere cu experții Comisiei de la Veneția, care au venit să evalueze propunerile prin care șeful statului cere să aibă atribuții suplimentare de dizolvare a Parlamentului.
„Eu înțeleg poziția celor din PD și a clonelor lor. Ei au monopolizat puterea în stat și nu-i permit președintelui să-și exercite mandatul. Puterea în stat trebuie să fie echilibrată. Dar nu-i înțeleg pe acești pigmei politici, PCRM și PLDM, care declară una în stradă și altceva acum. Ei înțeleg că nu mai au șansa să acceadă în Parlament și și-au dat arama pe față. Dacă această inițiativă nu este susținută de majoritatea parlamentară, atunci vom avea susținerea majorității cetățenilor, în cadrul referendumului de pe 24 septembrie”, a declarat Dodon.
Șeful statului lasă să se înțeleagă că referendumul consultativ ar putea să aibă loc, chiar dacă anterior premierul Pavel Filip a declarat că nu sunt bani în buget pentru organizarea lui. „Dar dacă acesta (referendumul consultativ n.r.) va avea loc concomitent cu unele alegeri sau alt referendum? O să vedem”, a sugerat Igor Dodon.
În continuare, șeful statului, care a promis în campania electorală prezidențială că va face lucruri bune pentru ridicarea nivelului de viață al cetățenilor, vrea deja republică prezidențială.
„Sunt sigur că atunci când vom pune problema instituirii republicii prezidențiale, iar acest lucru se va întâmpla, vom avea susținerea majorității cetățenilor. Moldova are nevoie de puterea dură a președintelui, după exemplul altor state. Vom ajunge și la această etapă. Dacă această majoritate parlamentară nu va susține această inițiativă, atunci o să revenim la ea după alegerile anticipate sau ordinare. Dacă oamenii au votat pentru președinte, atunci el trebuie să îndeplinească voința poporului, dar să nu-i fie blocate toate inițiativele”, a conchis sursa citată.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi