Dodon pune la cale al treilea ASALT asupra istoriei predate în școlile din R. Moldova. Octavian Țâcu: „Acționează la indicațiile Kremlinului”
Președintele Igor Dodon a anunțat că a creat, în această săptămână, „o comisie de expertiză istorică” care ar urma să se întrunească lunar „pentru a propune și dezbate diferite proiecte și programe în domeniu”. Istoricii afirmă că Dodon pune în practică „al treilea asalt” asupra istoriei care va crea animozități în societate, dar nu va reuși să schimbe manualele din care învață astăzi elevii din R. Moldova.
Istoria lui Stepaniuc, Stati și Ciobu
„Președintele a reiterat necesitatea studierii istoriei Moldovei în curriculumul școlar”, se arată în comunicatul de presă al Președinției care face referire la prima întrunire a acestei comisii din care fac parte exclusiv persoane cunoscute pentru viziunile lor moldoveniste – fostul deputat comunist Victor Stepaniuc, autorul controversatului dicționar „moldovenesc-român”, Vasile Stati, fostul ambasador al R. Moldova la București, Emilian Ciobu etc.
Istoricul Octavian Țâcu a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că, în politica educațională a R. Moldova, Ministerul Educației este cel responsabil de elaborarea curriculumului și a manualelor școlare, iar comisia parlamentară de profil – de coordonarea acestor politici educaționale. În plus, există Academia de Științe a Moldovei și Institutul Național de Istorie, instituții care trebuie consultate în orice chestiune care ține de istorie, dar și societatea academică, formată din profesori și cercetători de la facultățile de Istorie, care poate oferi repere de constituire a politicilor în domeniu.
„Ceea ce face Dodon nu este decât o încercare de politizare a istoriei. În comisia respectivă vedem trei persoane din colegiul de redacție al celor trei volume de „Istoria Moldovei”, care sunt niște marginali în lumea academică din R. Moldova”, ne-a spus Octavian Țâcu.
Sustragere de la problemele reale ale R. Moldova
Potrivit istoricului, „ne așteaptă multe bătălii” în ce privește domeniul istoric, pe de o parte fiind interesele lui Igor Dodon care „acționează la indicațiile Kremlinului”, iar pe de altă parte – cele ale „lui Plahotniuc și ale guvernării cretine, zisă proeuropeană, care nu are nicio reacție” la inițiativele condamnabile ale lui Dodon.
Octavian Țâcu amintește că acesta este „al treilea asalt asupra istoriei predate în școli”, după ce în 1999 s-au făcut tentative de a introduce în școli „Istoria Moldovei”, iar fostul președinte comunist Vladimir Voronin a promovat cursul de „Istorie integrată” fără succes.
„În anul 2012, o comisie creată la Ministerul Educației a discutat și a stabilit cum să fie numită această disciplină și ce fel de istorie trebuie să fie învățată în școlile din R. Moldova. Gata, ne-am clarificat. Ceea ce face acum Dodon nu este decât o sustragere de la problemele reale ale societății, cum ar fi dezvoltarea R. Moldova, lupta cu corupția și dezintegrarea sistemului mafiot de la guvernare. Aici ar trebui Dodon să-și canalizeze eforturile”, adaugă istoricul.
„Nu ai cum să interpretezi istoria după bunul plac”
De aceeași părere este și istoricul Ion Varta care spune că acțiunile lui Dodon demonstrează că noi „călcăm pe aceeași greblă”, vor crea animozități în societate și s-ar putea ajunge chiar la proteste stradale masive.
Ion Varta a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că „avem manuale performante” la disciplina „Istorie”, apreciate de experții de la Consiliul Europei și de la alte structuri internaționale.
„Reintrăm în faza de confruntare dură a populației și nu e nici rezonabil, nici înțelept să facem acest lucru. Nu știu dacă asta vrea acum cetățeanul din R. Moldova care așteaptă, de fapt, rezolvarea problemelor socio-economice. Vom ajunge acolo de unde am pornit, la un dezechilibru major în societate, se pot declanșa proteste stradale și este regretabil. Nu ai cum să interpretezi istoria după bunul plac al cuiva. Există istorici care lucrează cu documente, fac cercetări serioase. Pe cei din comisia respectivă (creată de Dodon - n.r.) nu-i vezi în sălile de studii”, ne-a declarat Ion Varta.
Comisia „nu va putea face nimic”
De cealaltă parte, Sergiu Nazaria, unul dintre autorii celor trei volume de „Istoria Moldovei”, lansate în vara anului trecut în cadrul unei campanii finanțate de socialistul Igor Dodon, crede că șeful statului „care a fost votat de mai mult de jumătate din populație” are dreptul la asemenea inițiative.
Totuși, Nazaria, care a fost decorat în anul 2013 de președintele rus Vladimir Putin pentru promovarea „moldovenismului” și a „statalismului”, recunoaște că această comisie instituită de Dodon „nu va putea face nimic” fără acordul Ministerului Educației, instituție responsabilă de politica educațională din R. Moldova.
„Moldovenistul”, care a fost invitat, dar nu a participat la ședința de la Președinție „din motive personale”, este de părere că elevii din R. Moldova trebuie să aibă „două manuale pe masă” la disciplina „Istorie”, în care să fie expuse două puncte de vedere – „românesc și moldovenist”. Aceștia ar urma „să-și facă singuri concluzii” despre istoria neamului lor.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”