Dodon pretinde că roada BOGATĂ de grâu obținută în acest an de către agricultorii din R. Moldova i se datorează lui, dar și lui Vladimir Putin
Agricultorii din R. Moldova au recoltat anul acesta cea mai bună roadă din ultimii 20 de ani – peste 1,5 milioane de tone. Socialistul Igor Dodon a declarat că agricultorii moldoveni nu aveau cum să strângă așa o roadă, dacă nu era contribuția sa și a liderului rus Vladimir Putin.
Potrivit lui Dodon, acum nu ar exista premise ca producătorii de pâine să majoreze prețurile, așa cum s-a întâmplat ieri la Bălți (prețurile la pâine au crescut cu 6%).
„Situația este foarte stranie. Eu am analizat cât grâu a fost colectat în R. Moldova în ultimii 20 de ani. Anul acesta s-au recoltat 1,5 milioane de tone de grâu, de trei ori mai mult decât în anul 2020. Deci, grâu este mult, iar prețurile la pâine cresc. Cred că, iarăși, este o scăpare a actualului Guvern. Trebuie de clarificat cât mai repede și de reglat prețurile, deoarece premise pentru creșterea acestora nu sunt”, a declarat ieri Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate.
Fără a sta mult pe gânduri, Dodon a încercat să explice de ce agricultorii din R. Moldova, care anul trecut au protestat săptămâni la rând în fața Guvernului și Parlamentului, au obținut o roadă atât de mare de grâu.
„Eu am încercat să mă clarific de ce anul acesta avem o recoltă de 1,5 milioane de tone de grâu. Dacă noi anul trecut, un an foarte secetos, cel mai secetos din ultimii 50 - 60 de ani, nu ajutam agricultorii cu peste 300 de milioane de lei, plus alte 60 de milioane pe care Rusia, Putin, la solicitarea mea, i-a acordat R. Moldova în calitate de ajutor umanitar… În total e vorba de 400 de milioane de lei. Dacă noi nu acordam acești bani agricultorilor pentru pregătirea terenurilor, nu avea cum să fie o asemenea roadă. Astfel, este și meritul nostru, deoarece a fost acordat acel ajutor”, a precizat Dodon, fără să amintească și de cele șase mii de tone de motorină oferite gratuit de către România pentru agricultorii din Republica Moldova.
În același context, socialistul a încercat să-i ofere premierului Natalia Gavrilița o lecție privind menținerea controlului asupra prețurilor la produsele sociale.
„Guvernul trebuie să preia controlul asupra prețurilor - cel puțin la produsele sociale. Noi avem o asemenea experiență și doamna prim-ministru, care mi-a fost subaltern în anii 2007-2008 la Ministerul Economiei, cu siguranță își amintește despre acest lucru. Prețurile pot fi reglementate, dacă există o abordare corectă și profesionistă”, a conchis sursa citată.
De menționat că agricultorii din R. Moldova au obținut anul trecut subvenții doar după ce au protestat mai multe săptămâni în fața Guvernului și Parlamentului.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania