Dodon, PORTAVOCEA rușilor: A DEZVĂLUIT detalii din contractul cu „Gazprom” și anticipează majorarea până la 600 de dolari a prețului la gaze. Socialistul o trimite pe Maia Sandu la PUTIN și îndeamnă guvernarea să NU facă rezerve de gaze la vară
Președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, consideră că prețul plătit de Chișinău pentru gazele naturale va crește până la 600 de dolari de la 1 ianuarie 2022, iar asta înseamnă că tariful plătit de cetățeni se poate ridica la 14-15 lei pentru metrul cub. Pentru a nu admite această creștere, președinta Maia Sandu ar trebui să meargă la Vladimir Putin ca „să se înțeleagă” cu liderul rus.
„Președintele Serbiei, un bun prieten de-al meu, s-a dus la Putin și nu i-a căzut coroana. Cheltuielile pentru transportul gazelor în Serbia sunt duble față de noi, dar ei au obținut un preț de 270 de dolari pentru mia de metri cubi. Și ce dacă s-a înțeles doar pentru șase luni? Și Chișinăul putea obține un preț mai bun decât 450 de dolari, dacă autoritățile nu dormeau două luni și nu făceau declarații antirusești”, a declarat Dodon ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la Prime TV.
În opinia lui Dodon, autoritățile trebuiau să compenseze integral majorarea prețului la gaze, iar pentru asta urmau să umble la rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei, la care dânsul jinduia și atunci când era șef al statului.
„Trebuiau să scoată 200 de milioane de dolari din rezervele BNM. Pentru ce sunt aceste rezerve? Pentru a ajuta oamenii, pentru a compensa tariful până la 1 aprilie 2022”, a spus cu seninătate Dodon, care nu a recurs la acest pas atunci când se afla la guvernare.
Dodon mai menționează că greul abia începe, iar criza gazelor nu s-a finalizat odată cu semnarea contractului dintre „Gazprom” și „Moldovagaz”. Acesta a dezvăluit detalii din contract.
„Vă spun ce ne așteaptă. Astăzi prețul gazelor la bursele din Europa a fost de 1 700 de dolari. Formula din contractul semnat de către moldoveni... Se lăudau ei cu cine a strâns mâna mai tare și cine pe cine a pus la pământ. Deci, formula aprobată o să ducă la aceea, ținând cont de ceea ce se întâmplă la momentul actual, că prețul pentru R. Moldova, după 1 ianuarie 2022, va fi minimum 600 de dolari mia de metri cubi. Ce înseamnă 600 de dolari, comparativ cu actualul tarif de 450 de dolari? Asta înseamnă că tariful la gaz ar putea fi de 14-15 lei după Revelion. Dacă nu va fi actualizat acest tarif, atunci care va fi sursa de achitare pentru gaz? Sursa poate fi din buget, e vorba de compensarea diferenței, sau majorezi tarifele pentru cetățeni”, a adăugat Dodon.
În același context, fostul președinte se oferă în calitate de negociator cu rușii, care vor avea motive să sisteze livrarea gazelor.
„Ținând cont de tendințele de acum și incapacitatea actualilor guvernanți de a gestiona situația, noi suntem gata să discutăm, să-i ajutăm, dacă au nevoie. Dar ei se consideră buricul pământului. Tarifele la gaz nu au cum să nu crească. Dacă tarifele nu vor crește, iar statul nu va compensa din bugetul de stat creșterea, atunci nu vor fi achitări către „Gazprom”. Dar dacă nu vor fi achitări către „Gazprom” la data de 20 decembrie, 20 ianuarie, atunci va fi închis gazul și gata. Ar putea fi închis în plină iarnă. Suntem într-o situație foarte dificilă, criza gazelor încă nu a fost depășită, ea încă urmează. Asta înseamnă că Guvernul trebuie să aibă o atitudine serioasă. Acum ei trebuie să negocieze un nou contract cu rușii, dar pentru asta trebuie să lase retorica antirusească, pe care o vedem în ultimele săptămâni”, a punctat socialistul.
Mai mult, Dodon consideră că anume Maia Sandu ar fi influențat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să declare că Rusia face presiuni asupra R. Moldova prin intermediul gazelor naturale.
„Cu partenerii strategici, cu jucătorii mari, e inadmisibil să joci așa. Ei se joacă. În lunile octombrie-noiembrie, sunau zilnic la Moscova și se rugau să se ajungă la o înțelegere privind noul contract de furnizare a gazelor. Ziceau că vor un preț mai mic și sunt gata să accepte orice condiție. Rușii au mers la asta, pentru că ei puteau spune nu și gata. După ce au semnat contractul, au schimbat placa. Acum se duc la europeni și se jeluiesc pe ruși. Ei speră că europenii le vor da bani. Președinte Comisiei Europene nu a făcut din pod aceste declarații. Clar că ai noștri i le-au pus pe masă. Ei spun că rușii ne strâng la perete. Ei doar nu pot să recunoască că nu pot gestiona situația și trebuie să dea vina pe cineva. Ei speră că europenii le vor da bani să acopere această diferență. Dar eu știu neoficial declarațiile nemților. Ei spun că rușii v-au dat gazul la prețul de 450 de dolari, iar acum ei vă cer să vă plătiți facturile. Prețul la gaze acum este de 1 700 de dolari. Dar voi vreți să luați gaz și să nu achitați. Eu nu cred că europenii vor da suport financiar suplimentar, în afară de cele 60 de milioane de euro”, a mai spus cel care conduce astăzi o asociație moldo-rusă.
Nu în ultimul rând, Dodon descurajează autoritățile să facă rezerve de gaze în lunile de vară, atunci când prețul este mult mai mic. Potrivit lui Dodon, este vorba de o cheltuială în plus.
„Stocarea gazelor în România și Ucraina va costa mult. Doar stocarea, iar ulterior scoaterea gazului din rezervoare, este vorba de un volum de 300 de milioane de metri cubi, va costa 25-30 de milioane de dolari. Asta pe lângă prețul plătit pentru gaze. Cine va achita pentru asta? Acestea sunt cheltuieli operaționale. Nu e mai simplu să vă ridicați de pe scaun, conducerea de vârf, și duceți-vă să vă înțelegeți cu rușii. Ați avut posibilitatea să o faceți la Uniunea Euroasiatică… Săptămâna trecută a fost ședința președinților… Eu v-am asigurat calitatea de observatori acolo. Acum căutați bani de la europeni, vreți rezervoare… Nu e un lucru real și neprofesionist”, a conchis Dodon
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni