Dodon poate pune în PERICOL viitoarele generații: „Unele state ne ofereau credite NEBUNE – 200 de milioane pentru dezvoltarea căilor ferate, 500 de milioane pentru construcția drumurilor… Se pare că Dodon o să le accepte”
Actualul Guvern minoritar, condus de Ion Chicu, are șanse minime să primească finanțare de la Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional sau UE, astfel că banii pentru creșterea economică ar putea fi împrumutați direct de la anumite state, dar în condiții dezavantajoase pentru R. Moldova. Avertismentul este lansat de fostul consilier al premierului Maia Sandu, Vladislav Kulminski.
Potrivit acestuia, modelul lui Dodon este creștere economică prin împrumuturi. „Ce vrea să facă dl președinte Dodon? Vrea să împrumute în jur de 300 de milioane de dolari ca să construiască în jur de 300 km de drumuri naționale, transformând R. Moldova întru-n „șantier de construcții”. Așa vor fi create locuri de muncă, afaceri adiacente, așa va crește economia republicii, spune președintele. Acești bani, 300 de milioane, vor veni din împrumuturi. Președintele a promis să găsească acești bani prin diferite țări, pentru că Banca Mondială sau FMI nu sunt dispuși să împrumute banii”, spune Kulminski.
Fostul consilier a precizat că statele care acordă așa împrumuturi nu prea verifică dacă cel care împrumută este în stare să ramburseze aceste datorii. „În comparație cu „diplomația datoriilor”, FMI este o organizație de binefacere. Să presupunem că un credit de 300 de milioane va fi oferit pe 30 de ani, cu rata dobânzii de 3.75%, ceea ce ar reprezenta rata medie pentru asemenea credite (care nu va fi făcută publică). În condițiile R. Moldova, din 300 de milioane USD, 15%, sau 45 de milioane, vor fi otkaturi (comisioane n.r.) pentru oficialii din MEI care vor controla aceste construcții. Astfel, în 30 de ani R. Moldova va achita în total 500 de milioane USD, în cel mai bun caz, sau practic dublu sumei creditului”, calculează fostul consilier al Maiei Sandu.
Sursa citată menționează că, dacă actuala guvernare va lua aceste împrumuturi, atunci vor fi băgate în datorii și viitoarele generații. „Pentru ce? Ca să avem un șantier de construcții în ajunul alegerilor prezidențiale de la anul viitor. Sperăm că această echipă să vină cu o viziune ambițioasă cum să împrumutăm bani pentru a crea motoarele de creștere economică în interiorul țării, care vor produce valoare adăugată, cum să dezvoltăm regiunile și afaceri care ar genera venit pentru stat, cum să creștem productivitatea, cum să beneficiem de Acordul de Comerț liber cu UE, dar să pătrundem și pe piețele CSI. O viziune ambițioasă cum să implementăm reforma Guvernului, să-l transformăm într-o instituție funcționala, compactă”.
Fostul consilier a mai dezvăluit că, în ultimele cinci luni, când în fruntea Guvernului era Maia Sandu, mai multe companii și state au propus împrumuturi, însă acestea au fost refuzate.
„În doar cinci luni, am avut zeci de companii, oameni, state, care veneau pe la diferite ministere și ofereau credite nebune – 200 de milioane pentru dezvoltarea căilor ferate, 500 de milioane pentru construcția drumurilor, 400 de milioane pentru transformarea R. Moldova în putere maritimă… Nu am acceptat nicio ofertă de acest gen, în detrimentul generațiilor viitoare. Se pare că modelul economic al domnului președinte Dodon este să le accepte”, a conchis acesta.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor