Dodon NU se poate RESEMNA cu demiterea lui Țurcan din fruntea CC și sugerează că instituția ar fi CAPTURATĂ: „Sper să nu ajungem în situația de anul trecut... și e vorba de UZURPAREA puterii în stat”
Curtea Constituțională, cu Vladimir Țurcan în frunte, și-a făcut bine treaba mai bine de opt luni, însă, odată cu demiterea acestuia, instituția ar fi fost „capturată politic”. Cel puțin, așa a sugerat astăzi președintele Igor Dodon, în emisiunea „Președintele răspunde” de pe Facebook, deși Înalta Curte a rămas în aceeași componență.
Potrivit lui Dodon, fostul său coleg socialist Țurcan ar fi fost demis „ilegal”, iar CC ar bloca cu insistență activitatea Parlamentului și Guvernului R. Moldova.
„Nu vreau să vin cu mesaje critice sau dure la adresa CC. Vreau să vedem care va fi decizia pe data de 7 mai, după care ne vom expune. Evident că ceea ce au făcut ei cu demiterea președintelui CC… Am convocat Consiliul societății civile pe lângă președinte și experți, foști președinți ai CC. Ei spun că este o aberație totală”, a declarat Dodon.
De asemenea, președintele a menționat că CC ar putea să blocheze modificările la Legea bugetului de stat și politica fiscală, iar acest lucru e echivalent cu neplata salariilor și pensiilor. Acum câteva zile, însă, șeful statului spunea că blocarea Acordului de împrumut cu Rusia ar însemna neplata pensiilor și salariilor începând cu 1 mai 2020.
„La CC, în afară de faptul că a fost atacat creditul, a fost atacată și procedura pe buget și politica fiscală, din partea grupului Candu-Șor. Asta înseamnă că pot să blocheze tot bugetul și politica fiscală, iar la modul practic asta înseamnă că nu mai putem face nicio cheltuială. Vor fi plătite pensiile și salariile? Noi le vom plăti, dar dacă e blocat bugetul și politica fiscală, nu putem să plătim absolut nimic”, a precizat sursa citată.
În acest context, președintele Dodon sugerează că am putea ajunge în situația de anul trecut, când Parlamentulu R. Moldova a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului R. Moldova.
„În ceea ce ține de CC, am venit cu un apel către oponenții politici. Haideți să dăm dovadă de înțelegere, lăsăm dezbaterile. Eu vin cu un mesaj de conciliere. Noi lucrurile acestea le facem pentru oameni, nu să se îmbogățească cineva. Sper foarte mult să nu ajungem în situația de anul trecut, când Parlamentul a declarat că unele instituții de stat sunt capturate politic și e vorba de uzurparea puterii în stat. Oamenii mă întreabă: este Parlament, este majoritate parlamentară stabilă, este premier, este președinte, este spicher, se aprobă legi, iar câteva persoane din CC blochează legile una după alta. Ce trebuie să facă oamenii? Ce trebuie să facă clasa politică? Ce trebuie să facă Parlamentul? Noi răspuns la această întrebare astăzi nu vom da. Sper că vor fi luate în calcul toate părerile și vor fi luate decizii în interesul cetățenilor”, a avertizat Dodon.
Șeful statului a mai adăugat că opoziția ar vrea ca guvernarea să clacheze și din acest motiv blochează Acordul de împrumut cu Federația Rusă. „Opoziția spune că acele condiții de creditare sunt super. Dar a început imediat isteria. Nu le place articolul 7.2, nu le place că la sfârșitul acordului e scris limba moldovenească, nu le place articolul doi... Problema oponenților nu e articolul 7.2, problema e că rușii au hotărât să ne ajute”, a conchis Dodon.
„Doar mie îmi pare că Igor Dodon devine tot mai inadecvat? De exemplu, spune că, dacă CC va declara neconstituțional acordul care este în detrimentul R. Moldova și în favoarea Federației Ruse, majoritatea parlamentară ar putea să adopte o hotărâre de Parlament – asemenea celei din iunie 2019 – prin care să declare Curtea Constituțională „instituție capturată”. Mă duc să citesc ce prevede Constituția în cazurile când președintele țării își pierde mințile…”, a reacționat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.
Anterior, reprezentanții opoziției au menționat că R. Moldova are nevoie de bani, doar că aceștia nu trebuie să fie împrumutați în condiții neclare. Astfel, mai multe partide parlamentare au contestat la CC unele prevederi din Acordul de împrumut cu Federația Rusă, inclusiv ce țin de articolul 7.2.
Iată ce prevede exact articol 7.2 din Acordul de împrumut cu Federația Rusă:
„În cazul dacă datoria restantă și/sau dobânzile la datoria restantă pentru oricare din obligațiile Părții Moldovei pentru împrumuturile de stat oferite de către Partea Rusă sau PENTRU CREDITELE ACORDATE, CU ACORDUL PĂRȚII MOLDOVEI, DE CĂTRE BĂNCILE RUSEȘTI DEBITORILOR MOLDOVENI și asigurate cu garanții de stat ale Federației Ruse sau asigurate de către societatea pe acțiuni „Agenția rusă pentru asigurarea creditelor de export și investiții”, nu sunt rambursate în termen de 180 de zile calendaristice de la data apariției restanțelor, Partea Rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă a datoriei restante conform prezentului Acord, inclusiv suma principală, dobânda pentru împrumut și dobânzile pentru datoria restantă (în continuare – datoria consolidată) și să declare datoria consolidată către plata urgentă. Dobânzile, indicate în punctul 1 din prezentul articol se calculează la datoria consolidată, începând cu data apariției datoriei consolidate pînă la data rambursării complete a acesteia inclusiv (în continuare – dobânda la datoria consolidată)”.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 în România: Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu
Nicolae Negru // Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului
Autoritățile din România fac exproprieri, pentru a construi Podul peste Prut de la Ungheni, parte a autostrăzii UNIRII