Dodon le ia APĂRAREA lui Stoianoglo și instanței de judecată, în dosarul ex-directorului SIS: IMPORTANT ar fi că Botnari a întors statului prejudiciul de peste 2 000 000 de lei


Președintele Igor Dodon respinge acuzațiile opoziției potrivit cărora ar avea vreo tangență cu sentința blândă în privința fostului director al SIS, Vasile Botnari, care s-a ales doar cu o amendă de 88 000 de lei în dosarul extrădării ilegale a șapte profesori turci de la liceele „Orizont”. Totodată, șeful statului i-a luat apărarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, dar și instanței care a dat verdictul în cadrul unui proces secretizat.
„Eu nu mă implic, nu m-am implicat și nu am de gând să mă implic în justiția din R. Moldova. Eu am menționat de mai multe ori că timpurile lui Plahotniuc s-au dus și nu vor mai reveni. Procurorul general nu mai ascultă de indicațiile politicienilor și-i mulțumesc pentru asta”, a declarat astăzi Igor Dodon.
Potrivit lui Dodon, unii colegi de-ai săi îl întreabă de ce unul sau altul nu este băgat la pușcărie, în încercarea de a grăbi unele procese.
„Știți, chiar din partidele de guvernare, chiar de la socialiști, recent, când am avut o discuție la fracțiune... Îmi zic că, iată, procurorul nu-i pune la pușcărie nu știu pe cine. Iată când era pe timpul lui Plahotniuc, dacă spunea... Dacă era ca pe timpul lui Plahotniuc, Candu stătea deja la pușcărie. Deputații noștri spun. Le-am spus că asta e și diferența – nu suntem pe timpul lui Plahotniuc. Da, poate unora le este incomod procurorul general, inclusiv celor de la guvernare. Am în vedere deputații, cinovnicii... Vor să se miște mai repede. Dar eu sunt de acord cu poziția luată de domnul Stoianoglo. El a spus foarte clar: eu nu mă implic în politică de partea nimănui. Cred că avem, în sfârșit, un procuror cu verticalitate, care știe ce face. Nu-l interesează politica. Nu trebuie să placă cuiva. El nu este nevastă pentru a fi dată la măritat sau mire pentru a fi însurat. El nu trebuie să placă la nimeni și trebuie să-și facă lucrul său”, i-a luat Dodon apărarea lui Stoianoglo.
În același context, președintele s-a referit punctual la dosarul privind extrădarea ilegală a profesorilor turci și sentința dictată în secret pe numele lui Vasile Botnari.
„În primul rând s-a confirmat ce am spus în 2018: președintele și instituția prezidențială nu au fost implicați în acele fărădelegi. Acest fapt a fost confirmat de deputații Blocului „ACUM” în luna august - septembrie anul trecut, când au făcute investigațiile parlamentare. Doi. Eu consider că a fost o greșeală din partea autorităților sau conducerii țării. Nu a președintelui, dar a Guvernului, Parlamentului, cei care controlau puterea atunci. Cât ține de actul de justiție, unii întreabă de ce a fost secret. Decizia nu o ia președintele și el nu se implică în lucrurile acestea. Probabil sunt niște detalii ce țin de securitatea statului sau de secret de stat și instanța de judecată a luat decizia că această sentință trebuie să fie în felul acesta”, a precizat oficialul.
Igor Dodon a mai ținut să scoată în evidență „un lucru bun” din această condamnare a lui Botnari, contestată de opoziție și opinia publică.
„Acum despre întoarcerea prejudiciului și condamnare. Faptul că au fost întoarse toate cheltuielile suportate de stat este un lucru bun, pentru că banii s-au întors la buget. E vorba de 2-3 milioane de lei. Este un lucru bun că banii, 2-3 milioane de lei, au revenit la bugetul de stat. Noi am cheltuit pentru condamnarea la CtEDO, pentru avion... Ce ține dacă trebuia mai sever sau nu, atunci nu președintele trebuie să răspundă, dar procurorul și instanța de judecată”, a conchis Dodon.
De menționat că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o emisiune televizată că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare, după ce a întors benevol statului cele 125 de mii de euro, achitate după condamnarea la CtEDO în acest caz, dar și 19 mii de euro, cât a costat închirierea avionului cu care cei șapte angajați ai liceelor „Orizont” au fost duși în Turcia în ziua în care au fost răpiți din clase, de pe stradă sau de acasă.
CITIȚI și Vladislav Gribincea despre dosarul lui Botnari: „Legea prevede expres că încălcarea drepturilor omului sau abuzurile funcționarilor publici NU pot constitui secret de stat”
Procurorul general nu a explicat de ce decizia instanței nu a fost contestată de procurorul de caz, în condițiile în care acesta solicita inițial doi ani de închisoare cu executare pentru Vasile Botnari. Ulterior s-a aflat că Stoianoglo ar fi mințit când a spus că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare. Deputatul Sergiu Litvinenco a aflat că fostul director SIS s-a ales cu o amendă de doar 88 000 de lei și cu interdicția de a mai ocupa funcții publice pentru cinci ani.









































































