Dodon le-a spus oficialilor NATO că Biroul de legătură de la Chișinău este „INOPORTIN”: „Face mai dificile negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean”
Deși a anunțat inișial că va avea întrevederi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Igor Dodon a fost primit astăzi la Bruxelles de adjunctul acestuia, Rose Gottemoeller.
Dodon i-a spus oficialului NATO că deschiderea Biroului de legătură NATO de la Chișinău este „inoportună” și a propus semnarea unui acord prin care NATO să „recunoască neutralitatea” R. Moldova.
„Am expus viziunea mea personală cu privire la deschiderea oficiului NATO la Chișinău, menționând că o consider inoportună. Oficiul NATO la Chișinău ar face mai dificile negocierile privind soluționarea subiectului transnistrean. Reintegrarea țării este în topul subiectelor în agenda mea în calitate de șef al statului și sunt sigur de faptul că acum avem oportunitatea pentru a găsi soluții în acest sens. De asemenea, am propus semnarea unui acord între NATO și Republica Moldova cu privire la recunoașterea neutralității țării noastre. Am convenit că se va lucra suplimentar pentru examinarea subiectului la nivel de experți”, a scris Dodon pe Facebook.
Totuși, Dodon vrea cooperare cu NATO „pe unele subiecte pe care avem rezultate pozitive, cum ar fi lichidarea stocului de pesticide și altele”.
Tot la Bruxelles, Dodon a avut o întâlnire cu Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene, căruia i-a mulțumit pentru asistența pe care UE a acordat-o R. Moldova de-a lungul anilor, „în special cea financiară, proiectele de investiiții în infrastructură, regimul liberalizat de vize”.
„Totodată, am accentuat că această asistență masivă, poate cu excepția regimului liberalizat de vize, nu a fost simțită pe deplin de cetățenii simpli din Republica Moldova, și acest lucru se datorează în primul rând guvernărilor corupte care s-au perindat ani la rând în țară, acoperindu-se cu denumirea de proeuropeni. Astfel, lupta cu corupția, reforme reale în domeniile reformării procuraturii, independenței justiției și mass-mediei ar fi cele mai prioritare acțiuni la care ar trebui să fie atrasă atenția atât în țară, cât și din exterior. Am discutat cu dl. președinte despre necesitatea restabilirii în regim de urgență a relațiilor cu Federația Rusă, în special pe dimensiunea comerțului. Reiterez, discuțiile în format Republica Moldova, Rusia, UE ar fi o posibilitate și un mecanism de revenire la normalitate în aceste relații și de scoatere a blocajelor existente”, a mai spus Dodon.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi