Dodon îi compară pe agricultorii protestatari cu „BOIERII” și spune că aceștia sunt folosiți pentru DESTABILIZAREA situației: „Au primit atâtea MILIARDE, au avut venituri de milioane, trebuiau să-și facă rezerve”
Agricultorii ieșiți în stradă ar fi folosiți de unele forțe politice pentru destabilizarea situației din R. Moldova înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă. De această părere este președintele Igor Dodon.
Potrivit lui Dodon, cineva ar încerca demiterea Guvernului Chicu, iar problemele fermierilor nu sunt decât un paravan pentru cei „cu knopkă” (de la butoane n.r.) din afară republicii.
„Se încearcă provocarea protestelor. Cu ce scop? Am văzut că Maia Sandu vrea să facă duminică protest, am văzut că alții încearcă să aducă agricultorii la Chișinău cu tractoarele. Scopul acestor proteste este de a ridica temperatura înainte de alegerile prezidențiale. Ce vor ei? Schimbarea guvernului? Să fim sinceri și nu de aceea că e acest guvern este numit de mine.... Dar alt guvern, în această situație, nu făcea față. Să vă imaginați că acest guvern cade. Ați văzut ce au făcut cei de la Harvard? Ei au demonstrat ce pot să facă. Bine, shimbați acest guvern profesionist, care împreună cu președintele face față la toate provocările în situația dificilă care o avem... Și îl schimbați cu aceștia care sunt cu knopkă din afara țării, de la Harvard. Credeți că o să se schimbe situația spre bine? O să pierdem două-trei luni, dar noi intrăm în toamnă cu secetă, cu problemele agricultorilor. Aceste proteste sunt o încercare de a destabiliza situația, pentru ca cineva să-și majoreze șansele la prezidențiale. Aceste proteste nu au nimic cu interesele cetățenilor. Zero”, a spus astăzi Dodon.
Referindu-se exclusiv la protestele agricultorilor, care au venit deja la Chișinău să-și expună nemulțumirile, Dodon a declarat că aceștia au fost ajutați mai mult ca niciodată de către această guvernare.
„Așa an dificil nu a mai fost. Am văzut declarații: agriculturii aceștia au primit atâtea miliarde, au avut venituri de milioane, trebuiau să-și facă rezerve. Un bătrân dintr-un sat îmi zice: le dați 200 de milioane la ăștia, la lideri. Așa și mi-au spus. La boierii aceștia... Dar de ce nu ne dați și nouă, pentru cota de lângă casă? Cum i-a ars lui porumbul și floarea-soarelui... Poate el mai are ceva rezerve, dar eu am rămas cu nimic. Omul pune corect întrebarea. Noi pentru prima grupă de culturi dăm câte 1 000 de lei la hectar. E puțin? Agricultorii spun că e puțin. Ei spun că trebuie 3 000 de lei. Eu sunt de acord că trebuie 3 000 de lei. În general, ar trebui 10 000 de lei ca să se poată mișca mai departe. Dar statul poate acorda 1 000 de lei. În afară de producătorii de grâu, sunt cei care au porumb, grupa a doua. Grâul afectat de secetă a fost pe o suprafață de 200 de mii de hectare, dar porumbul – peste 350 de mii de hectare. Niciodată, de la independență încoace, nu a fost așa un ajutor pentru agricultori. 1 000 de lei la hectar nu a fost niciodată”, a precizat sursa citată.
Igor Dodon i-a îndemnat pe agricultori să are sau să semene câteva hectare, decât să consume motorina în van până la Chișinău.
„Unii agricultori au început să blocheze străzile, cheamă la proteste, s-au urcat pe tractoare și au pornit la Chișinău. Apropo, cât consumă un tractor de la Ștefan Vodă până la Chișinău? Poate mai bine arau sau semănau câteva hectare. Părerea mea, voi decideți. Cine vă utilizează și cu ce scop? Care e scopul acestor proteste, ce vor da aceste proteste? Premierul a fost la Căușeni... Discutați cu prim-ministrul. Prin blocarea străzilor creați prejudicii pentru alte activități. În R. Moldova nu doar agricultură este. Blocarea străzilor nu va contribui la găsirea soluțiilor. Faptul că acei politicieni încearcă să vă utilizeze, pentru ca să cadă guvernul sau să plece ministrul cutare... De la asta nu apar bani suplimentari în buget. De la asta nu apar patru miliarde de lei, pentru ca toți să primească câte 3 000 de lei la hectar. Toți suferă, toți au de pierdut. Omul simplu mă întreabă: de ce-i dai 1 000 de lei la hectar „liderului”, dar mie, care nu am ce mânca, măcar 400-500 de lei... Dar acești oameni nu ies în stradă”, a conchis Igor Dodon.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania