Dodon, „EROUL” care promite astăzi că le va face dreptate cetățenilor după furtul miliardului. Șor: „V-am ajutat inclusiv financiar să vă puteți organiza campania electorală”
Socialistul Igor Dodon solicită de câteva săptămâni audierea în Parlament a procurorului general și a șefului Centrului Național Anticorupție pe marginea dosarelor care vizează furtul miliardului și propune instituirea unei comisii de anchetă parlamentare condusă de opoziție care să stabilească persoanele implicate în delapidarea sistemului bancar.
Ieri, Dodon a solicitat ca procurorul să vină în Parlament să ceară retragerea imunității și altor deputați, cum ar fi Iurie Leancă sau Chiril Lucinschi.
Dodon susține că primul a semnat garanțiile de stat pentru ca să fie alocate miliarde de lei din rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei pentru cele trei bănci lichidate între timp, iar al doilea ar fi beneficiat de credite neperformante de la Banca de Economii.
În replică, Iurie Leancă a declarat că a semnat garanțiile de stat pentru a salva depozitele cetățenilor, iar banii au fost furați din bănci până în 2014, inclusiv pe timpul comuniștilor, când Dodon deținea funcția de ministru al Economiei, iar colega sa de partid, Zinaida Greceanâi, funcția de premier.
Într-un mesaj pe Facebook, și liberal-democratul Chiril Lucinschi i-a răspuns lui Dodon.
„Referitor la venirea procurorului general în fața Parlamentului, vreau să remarc că și fracțiunea noastră a votat această propunere. Ar fi bine ca procurorul să prezinte și informația din declarațiile lui Șor care afirma ca a finanțat campania locală a lui Dodon. De unde au fost acești bani?”, a întrebat Lucinschi.
Deputatul a remarcat faptul că, în ultimul timp, Dodon face jocul puterii actuale: „Pot să constat că în ultimul timp partidul său tot mai des se manifestă ca un instrument utilizat de puterea compromisă. Ei știu bine că n-am nicio atribuție la frauda bancară, iar așa-zisele scheme nu reprezintă nimic decât încercarea de a denigra și de a lichida ceea ce a mai rămas din presa pe care ei nu o controlează și unde jurnaliștii lucrează liber”.
Menționăm că, pe 19 martie 2015, Ilan Șor declara într-o conferință de presă organizată la Chișinău, că a fost apropiat liderului socialiștilor și chiar i-a finanțat campania electorală locală din 2011, când Dodon a candidat la funcția de primar al Chișinăului.
„Vreau să mă adresez domnului Dodon, cu care ne cunoaștem foarte bine. La începutul carierei dvs., lucru care se întâmpla în timpul campaniei electorale din 2011, v-am susținut, inclusiv financiar. Am petrecut împreună la zilele mele de naștere și la nunta mea am fost alături de dvs. Acum, însă, constat că termenul de onestitate vă este străin, dvs. vă trădați nu doar colegii, dar și apropiații”, spunea atunci Șor.
Igor Dodon a răspuns că nu a primit nicio finanțare de la principalul învinuit în dosarul privind frauda bancară: „Ilan Șor crede că participarea la nunta lui și relațiile personale din anii 2010-2011 pot justifica tăcerea despre furturile de miliarde și fărădelegile lui din sistemul bancar”.
Totuși, până la finele lunii martie 2015, Dodon îl lua la conferințe de presă și îl prezenta ca făcând parte din conducerea Partidului Socialiștilor pe fostul șef al Serviciului Vamal, Viorel Melnic, acționar la Unibank. Ulterior, Dodon a anunțat că Melnic a fost exclus din organele de conducere ale partidului și a rămas membru simplu.
Legăturile dintre Dodon și Melnic erau mai vechi, încă de pe timpul când liderul socialiștilor ocupa funcția de ministru al Economiei în guvernele comuniste Tarlev și Greceanîi, iar Viorel Melnic a fost șef al Serviciului Vamal în perioada anilor 2008-2009.
Când a obținut funcția de primar la Orhei, Șor și l-a luat consilier pe Melnic.
DOC // Proiect al ANRE privind NOUL tarif la gazele naturale, după ce „Moldovagaz” a solicitat majorarea prețului. Cetățenii ar putea să plătească 15,5 lei fără TVA pentru un metru cub de gaze
Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu: „România este partenerul pe care Republica Moldova poate conta în toate circumstanțele”
Scumpirea gazului: Audierile parlamentare privind situația din domeniul energetic vor avea loc pe 3 decembrie