Dodon, erou al vremurilor postmoderniste
Trustia, elegii politikoase
Mea culpa, mea maxima culpa, îmi presar cenușa regretului amar pe creștetul simțirii civice: am greșit abundent față de Dodon, l-am subapreciat lamentabil, am râs mefistofelic, necreștinește, de el, l-am considerat în mod superficial un Dandanache începător, mai prost decît Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu, tipul de om fudul care nu va muri de IQ excesiv.
Acum descopăr că de fapt e un erou al zilelor postmoderniste, un suflet larg și candid, un martir al angajamentului patriotic, un altruist dezinteresat, care s-a jertfit, acoperind cu pieptul mandatului prezidențial ambrazura oligarhică din care trăgea Plahotniuc asuprastatului de drept. Voi credeați că Dodon a luat kuliokul burdușit cu valută de la Plahotniuc în scopuri egoiste, mercantile, fiindcă este corupt în esența sa subțire, metafizică? Ba bine că nu: el a riscat conștient pentru binele poporului socialist și viitorul statalității neutre.
„Dacă nu era episodul cu kuliokul, atunci Maia Sandu nu mai era președinte, iar Igor Grosu președinte al Parlamentului. Avea să fie Plahotniuc mai departe. Eu am riscat, știam că mă înregistrează, pentru a provoca condițiile necesare ca Plahotniuc să fie scos din țară”, a declarat Dodon sincer ca Scufița Roșie.
Din păcate, Maia Sandu nu a apreciat jertfa sa antologică, și în loc să-l decoreze, să-i ridice monumente, se interesează ce era în kuliok, cerându-i procurorul general să-l tragă pe Dodon la răspundere. Lipsa de recunoștință e cel mai mare păcat. Analogic, noi îi condamnăm anticipat pe Plahotniuc, Platon, Șor și alte personaje autohtone, considerându-i răufăcători, necunoscând mobilurile adevărate, scopurile, interesele nobile din spatele faptelor lor rele în aparență. Atâta timp cât nu am aflat de ce a fost furat miliardul, de ce ne grăbim să tragem concluzii pripite? Trebuie să fim obiectivi și echidistanți.
Acum stau și mă gândesc la ce a spus, în legătură cu arestarea lui Alexandru Stoianoglo, Mihai Ghimpu. „O femeie care a promis puterea legii trebuie să aibă inimă de mamă, nu de Plahotniuc”, crede veteranul liberalismului moldav. E o gaură enormă în cerul bunătății noastre, chiar dacă, din punct de vedere matematic, Maia Sandu, născută în 1972, nu are cum să fie mama lui Stoianoglo, născut în 1967. Dl Ghimpu a vorbit probabil metaforic. Se pare că l-am subapreciat și pe el, ca pe Dodon.
Al vostru bibic, Ion Buraga
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare