Dodon: De ce trei milioane de oameni să întrețină 101 de deputați?
Chiar dacă a propus ca viitorii 101 deputați din R. Moldova să fie aleși în cadrul unui sistem electoral mixt, președintele Igor Dodon afirmă că una dintre prioritățile sale este reducerea numărului de legislatori până la 71.
Pentru modificarea Constituției în acest sens sunt necesare cel puțin 67 de voturi în Parlament și Dodon crede că acest lucru este absolut necesar republicii.
Acesta a exemplificat prin faptul că, atunci când nu sunt elevi în școală sau pacienți în spitale, acestea sunt închise. „Populația R. Moldova a scăzut de la patru la trei milioane. De ce trei milioane de oameni să întrețină tot 101 de deputați?”, a întrebat Dodon, ieri-seară, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.
Întrebat dacă a existat o înțelegere între el și liderul democraților Vlad Plahotniuc, odată ce comentatorii politici au prevăzut ajungerea la un sistem electoral mixt, după ce democrații au lansat inițiativa votului uninominal, Igor Dodon a spus că nu comentează zvonuri: „Să comentăm vorbele din târg, nu cred că este cazul”.
Dodon a declarat că a fost nevoit să propună o variantă de alternativă pentru sistemul uninominal, atunci când a devenit clar că majoritatea parlamentară are suficiente voturi pentru a aproba votul uninominal care ar însemna, în opinia lui, „moartea partidelor”: „Imediat ce a apărut claritate că au voturile necesare, nu am avut altă variantă ca să stopăm uninominalul, iar sistemul mixt este o variantă de compromis care și-a arătat eficacitatea atât în Est, cât și în Vest”.
Acesta a adăugat că în viitorul Parlament și găgăuzii trebuie să aibă „două-trei mandate”, iar celor „peste 500 de mii” de moldoveni din Rusia trebuie să li se creeze condiții de vot, ca și celor 250 de mii de transnistreni cu drept de vot: „Transnitria este pământul nostru și trebuie să-i atragem pe transnistreni pe câmpul politic”.
Totuși, chiar dacă vorbește despre sistemul mixt, Dodon anunță că printre prioritățile sale imediate sunt declanșarea alegerilor anticipate și interzicerea traseismului politic prin lege.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi