Dodon, de aceeași părere cu Șor în privința Raportului Kroll: „A fost o filieră GREȘITĂ, pentru ca organele de stat să se ocupe cu altceva”
Președintele Igor Dodon consideră că raportul companiei „Kroll” privind frauda bancară, pentru care statul a plătit bani grei, mai mult a încurcat decât a ajutat la identificarea persoanelor care se fac vinovați de așa-zisul „furt al miliardului” din 2014. Aceeași opinie a fost anterior exprimată și de Ilan Șor.
„Raportul Kroll a fost o filieră greșită pentru ca organele de stat să se ocupe cu altceva”, a declarat astăzi șeful statului, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. În același context, Dodon a punctat că investigațiile au fost mai mult mimate.
Anterior au existat voci critice atât în rândul politicienilor, cât și al experților în ceea ce privește eficiența și oportunitatea implicării „Kroll” în investigarea fraudei, mai ales că pentru activitatea companiei statul a și cheltuit o sumă importantă.
Avocatul regal britanic, James Ramsden, a declarat despre rapoartele Kroll 1 și Kroll 2 că nu ar conține argumente și dovezi, ci „simple impresii și presupuneri”, care sunt prezentate ca adevărul absolut. Raportul Kroll, spunea avocatul, a utilizat anumite date în contradicție cu legislația națională și internațională, scrie tvc.md.
„Rapoartele Kroll nu încearcă să analizeze datele și dovezile că înainte de 2013 BEM a fost deținută de stat și a fost controlată de Vlad Filat”, a preciza, anterior avocatul britanic. Fostul director al CNA, Viorel Chetraru, a criticat în termeni duri raportul Kroll spunând, în 2015, că acesta este „numai pentru beletristică şi deranjuri publice”.
De menționat că, anterior, și liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a afirmat că raportul Kroll a indus în eroare, în multe privințe, organele de anchetă. Șor afirma că raportul Kroll-2 nu scoate nimic nou la iveală și lasă societatea civilă cu mai multe întrebări. Mai mult, acesta a declarat acum câțiva ani că i s-ar fi propus chiar să mituiască Kroll, ca numele său să nu apară în raport.
Valeriu Saharneanu // La alegerile prezidențiale din România a învins, în primul tur, candidatul „de după colț”
Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea, a felicitat-o pe Elena Lasconi și și-a anunțat DEMISIA din funcția de președinte al PSD
DOC // Memorandumul Economic de Țară pentru R. Moldova, lansat de Banca Mondială, pentru a ajuta statul să atingă nivelul mediul al veniturilor din UE pe parcursul „unei generații”: Salarii lunare medii de peste 3 000 de euro în UE