Dodon CRITICĂ Guvernul Sandu în Parlament, la 100 de zile de guvernare ACUM-PSRM: Nu este mulțumit de activitatea unor miniștri și de „epurările pe criterii politice” ale funcționarilor
Președintele Igor Dodon se declară nemulțumit de activitatea mai multor miniștri din Guvernul Sandu, afirmând că în ultimele trei luni nu ar fi generat inițiative legate de rezolvarea problemelor cetățenilor R. Moldova. Dodon a cerut, la începutul ședinței de astăzi a Parlamentului, ca anumiți miniștri să fie schimbați din funcție, dacă în următoare perioadă „nu dau dovadă că pot rezolva problemele cetățenilor”.
Deși nu a oferit nume, Dodon a enumerat „domeniile problematice” la o sută de zile de guvernare ACUM-PSRM, iar în opinia sa acestea sunt cel social și economic - majorări de pensii și salarii, dar și reparația drumurilor, ministerul de profil având, în ultimul caz, „o abordare confuză”.
Șeful statului le-a sugerat miniștrilor să meargă mai des în teritoriu, ca să asculte doleanțele oamenilor și să „nu mai facă trimitere la problemele din trecut”, fiindcă așa „nu-i ajutăm pe cetățeni”.
Mai mult, Dodon s-a arătat nemulțumit de faptul că „au fost stopate mai multe proiecte care aduceau beneficii oamenilor”, iar Guvernul ar „epura pe criterii politice” și „nejustificat” mai mulți „funcționari profesioniști din eșaloanele inferioare”.
Dodon a mai acuzat că în ultimele trei luni nu a văzut „o agendă clară a Guvernului”, chiar dacă „PSRM a acceptat să cedeze Blocului „ACUM” aproape integral Guvernul, deși are 35 de mandate”.
„Pachetul de dezoligarhizare propus de „ACUM” a fost votat aproape integral, dar majoritatea parlamentară nu trebuia să se limiteze doar la acesta, dar să rezolve problemele cetățenilor”, a arătat din deget Dodon.
Oficialul a anunțat că socialiștii vor susține reforma justiției anunțată de Guvern, dar și-a exprimat temerea că nu va mai exista pentru cine face justiție, întrucât cetățenii continuă să plece din republică.
La final, șeful statului a lansat un apel la adresa partidelor din majoritatea parlamentară, afirmând că „urmează o perioadă foarte grea” și acestea ar trebui să dea dovadă de „maturitate politică” inclusiv în campania electorală care se apropie, pentru că „urmează să vă întoarceți la aceeași masă de discuții ca perteneri de alianță”.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”