DOC // Dodon ar putea fi chemat la Procuratura Generală și SIS pentru a da EXPLICAȚII: „Cadoul din partea cercurilor de afaceri rusești este cea mai directă formă de corupere”
Președintele Igor Dodon ar putea fi chemat la Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) după ce ieri a organizat un mega-concert în Piața Marii Adunări Naționale. O solicitate în acest sens a fost făcută de organizația de tineret a Partidului Popular European din Moldova.
Conform Organizației de Tineret a PPEM, „cadoul din partea cercurilor de afaceri rusești" pentru concertul lui Dodon din 18 iulie 2017 este cea mai directă formă de corupere a celui care se vrea „garantul independenței și suveranității țării”.
„Am sesizat CNA, SIS și Procuratura R. Moldova pentru a se expune referitor la legalitatea finanțării din resurse externe a evenimentului „Generația Viitorului" și dacă există componentă de infracțiune (corupere) a șefului statului de agenți externi.
Organizarea unui asemenea eveniment de calibru necesită resurse financiare impunătoare, resurse de care Președinția nu dispune. Conform datelor publicate de agențiile de concerte rusești, tarifele aproximative pentru o prestație a trupelor din Federația Rusă care au evoluat în PMAN sunt următoarele: Gradusi – 600 mii lei, A-Studio – 500 mii lei, Elena Temnikova – 400 de mii de lei, Mot – 500 mii lei, Dj MEG – 500 mii lei.
Tarifele menționate nu includ prețurile de cazare, transport, sunet și alte solicitări ale artiștilor care pot dubla prețurile. Cele mai modeste estimări relevă că acest concert organizat de Dodon a costat peste 4 milioane de lei”, spun cei de la organizația de tineret a PPEM.
De asemenea, în solicitarea trimisă CNA, PG și SIS aceștia fac referire și la declarațiile purtătorului de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, care ar fi recunoscut că banii pentru plătirea artiștilor au fost acordați de oameni de afaceri din Federația Rusă.
„Având în vedere cele menționate, solicităm să verificați legalitatea finanțării din surse externe a acestui eveniment politic. Să ne spuneți, totodată, dacă nu există componentă de infracțiune (corupere) privind acțiunile șefului statului în relația cu unii agenți externi prin prisma prevederilor aliniatului 2, articolul 79 din Constituție – președintele este garantul independenții și suveranității țării”, mai spun tinerii popular-europeni din Moldova.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi