Dodon a SEMNAT alături de premier și spicher necrologul pentru Ion Ungureanu. În document, cuvântul „român/ă” este înlocuit cu „național/ă”
Moartea fostului ministru al Culturii și Cultelor din R. Moldova, unul dintre pilonii Mișcării de Eliberare Național și cu o profundă simțire românească, Ion Ungureanu, i-a făcut pe președintele Igor Dodon și reprezentanții actualei majorități parlamentare să-și pună semnăturile pe un document comun - necrologul pentru Ion Ungureanu.
Ion Ungureanu: „Suntem români și limba e română!”
Corpul neînsuflețit al regretatului Ion Ungureanu va fi depus în această noapte la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla”, iar mâine, 31 ianuarie, începând cu ora 9:00 până la 9:45, va avea loc serviciul divin și slujba de pomenire. După care, la ora 10:00, cortegiul funerar se va deplasa spre Palatul Național „Nicolae Sulac”, unde rudele, prietenii, oamenii de cultură și toți cei care l-au cunoscut pe maestrul Ion Ungureanu îi vor putea aduce un ultim omagiu.
Mitingul de doliu și procesiunea de rămas-bun va avea loc între orele 12:00- 13:00, după care cortegiul funerar se va deplasa pe traseul str. A. Pușkin – Piața Marii Adunări Naționale – Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni – str. 31 August 1989 – str. Armenească, către Cimitirul Central Armenesc, unde Ion Ungureanu va fi înhumat la locul său de veci.
Vedeți mai jos necrologul semnat de oficiali și personalități din cultură:
Vestea trecerii la cele veșnice a maestrului Ion Ungureanu ne-a îndurerat prin pierderea OMULUI care și-a consacrat viața idealurilor naționale, luptei pentru identitate și consolidarea valorilor naționale, regizor desăvârșit și simbol al teatrului național, a cărui creație va rămâne mereu în patrimoniul cultural al Republicii Moldova.
Maestrul Ion Ungureanu şi-a dedicat întreaga viață dezvoltării culturale a țării prin activitatea de regizor, actor de teatru și de film, scriitor, dar și prin activitatea administrativ-politică, în rol de deputat și primul Ministru al Culturii Republicii Moldova (1990-1994).
În calitate de ministru a creat teatre, a instalat monumentul Lupoaicei de la Roma în scuarul Muzeului Naţional de Istorie și a repus la locul său inițial monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. A reușit, contrar condiției existențiale, să creeze adevărate valori în teatru ca regizor, în film ca actor.
În memoria noastră vor rămâne lecțiile de viață, de istorie și cultură ale maestrului citind Declaraţia de Independenţă a ţării în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, purtând dialoguri cu admiratorii, instruind discipolii sau conturând direcțiile de dezvoltare a culturii naționale și a țării. Vii rămân rolurile din filme și spectacole, bunătatea și bucuria pe care maestrul Ungureanu reușea s-o trezească în sufletele noastre.
Datorăm respectul nostru celui care a fost Ion Ungureanu și resimțim împreună cu toți iubitorii de frumos golul imens pe care îl lasă în urmă titanul teatrului național. Creația lui Dumnezeu este prin oameni. El a dăruit acestui popor pe Ion Ungureanu, care ne-a luminat drumul prin labirintul istoric al acestui pământ.
Compasiune familiei și tuturor celor cărora le-a fost apropiat, care l-au admirat și prețuit ca om și personalitate de excepție a culturii naționale.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Igor Dodon, Președinte al Republicii Moldova
Andrian Candu, Președinte al Parlamentului
Pavel Filip, Prim-ministru
Monica Babuc, ministru al culturii
Gheorghe Duca, președinte al Academiei de Științe a Moldovei
Ion Druță, scriitor, dramaturg, academician
Eugen Doga, compozitor, academician
Vladimir Curbet, președinte de onoare al Ansamblului „Joc”
Mihai Cimpoi, critic literar, academician
Sandu Grecu, președinte al Uniunii Teatrale
Sergiu Prodan, președinte al Uniunii Cineaștilor
Nicolae Dabija, academician, scriitor, istoric literar
Tudor Zbârnea, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei
Un deputat din Găgăuzia a cerut mită pentru a rezolva un dosar aflat pe rol la Chișinău și s-a ales doar cu o amendă
Încă patru RACHETE lansate de armata lui Putin au survolat la altitudine joasă spațiul aerian al R. Moldova: „Patru rachete au zburat deasupra casei, iar ulterior două bubuituri puternice s-au auzit în zona hidrocentralei de la Novodnestrovsk”
Maia Sandu, la recepția organizată la Chișinău, dedicată Zilei Naționale a României: „R. Moldova are nevoie de o Românie puternică. Nu mai vrem să fim separați”