VIDEO // Dodon A SĂRIT CA ARS când un combatant al războiului de pe Nistru i-a numit AGRESORI pe cei din conducerea SEPARATISTĂ de la Tiraspol
Președintele R. Moldova, Igor Dodon, este convins în continuare că autoritățile constituționale de la Chișinău se fac vinovate de declanșarea războiului de pe Nistru din anul 1992 și s-a arătat destul de iritat atunci când un fotoreporter, combatant în acel conflict, i-a reproșat, în cadrul conferinței de presă de ieri, că s-a întâlnit la Tighina cu cei care „au agresat” R. Moldova.
Inițial, președintele Dodon a ironizat pe seama fotojurnalistului Constantin Grigoriță, care a rămas mutilat pe viață după războiul de pe Nistru. „Constantin, parcă tu fotografiezi mai mult”, a spus președintele Dodon.
La rândul său, Grigoriță l-a informat pe șeful statului că „fotografiază, dar mai și pune și întrebări”, mai ales că a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.
Dodon a fost întrebat, după ce a vorbit în alocuțiunea sa despre respectul față de instituțiile statului, de ce și-a cerut scuze de la liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, exponentul regimului care a agresat în 1992 cetățenii care au luptat cu arma în mână pentru a apăra integritatea R. Moldova.
Președintele țării a fost iritat când a auzit cuvântul „agresor” și a atacat în mod repetat autoritățile constituționale de la Chișinău. „Ceea ce ține de scuze și calificativul de „agresori”. Vreau să vă spun că asemenea calificative, pe parcursul ultimilor 25 de ani, nu au făcut bine nimănui. Nici celor din stânga Nistrului, dar nici în dreapta. Eu am spus că noi trebuie să recunoaștem că a fost o greșeală ceea ce a fost la începutul anilor 90. Vina este și de partea noastră, a celor care au fost la guvernare și nu a oamenilor care au stat pe baricade. Oamenii au mers conștient să apere statalitatea R. Moldova, dar cei care au dus la acest conflict, cu mesajele lor, au fost cei din conducerea de vârf a țării. A fost o greșeală și trebuie să o recunoaștem”, a răspuns șeful statului.
Acesta admite că au fost „greșeli și de partea cealaltă”, dar dacă nimeni nu le va recunoaște și nu va începe „să rezolve problema”, atunci „vom rămâne pe baricade în continuare”.
Video de la 1:33.00
De ce se scumpesc gazele? Explicația ministrului Energiei
Guvernul fortifică mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale: În premieră este reglementată modalitatea de aducere în republică a bunurilor confiscate ce se află în străinătate: „Vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate”
CRIZĂ și SCUMPIRI // Federația Rusă apasă „butonul” Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova: Ce înseamnă o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025