(DOC) Viorel Chetraru, OPINIE SEPARATĂ referitoare la faptul că cetățenii vor plăti 25 de ani pentru miliardul furat? „Proiectul nu identifică soluții”
Centrul Național Anticorupție (CNA) nu a fost de acord ca cetățenii R. Moldova să fie obligați, prin lege, să întoarcă miliardul furat din sistemul bancar la o dobândă de cinci la sută anual.
Cel puțin, așa reiese dintr-o notă informativă care a fost semnată, în luna mai curent, de directorul CNA, Viorel Chetraru, și de care nu s-a ținut cont, întrucât legea a și fost aprobată și a intrat de ieri în vigoare.
„Centrul Național Anticorupție consideră că proiectul de lege nu rezolvă problema în sine și nu identifică soluții privind gestionarea acestei datorii, astfel că deciziile de bază și finale să fie prevăzute în proiectul de lege și nu într-un acord bilateral încheiat ulterior între Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor la propria lor latitudine și discreție. În fond, proiectul este unul care afectează grav drepturile și interesele fundamentale ale cetățenilor, garantate prin lege”, se arată în notă informativă semnată de directorul CNA, Viorel Chetraru.
Chetraru afirma în document că nu se cunosc care vor fi condițiile de emisie și de răscumpărare a obligațiunilor de stat stabilite în proiect: „Autorul a menționat doar că aceste condiții vor fi prevăzute într-un acord, încheiat între MF și BNM. O incertitudine constituie și mărimea dobânzii de 5% plătită de stat BNM, deoarece potrivit contractelor de acordare a creditelor încheiate între BNM și Banca de Economii a Moldovei (BEM, SA „Banca Socială” și BC „Unibank”) mărimea dobânzii era de 0,1%, pe când, prin proiect, BNM va acorda credit MF cu o dobândă deja de 5%”.
„Conform notei informative anexate la proiect, rezultă că MF, în termen de șapte zile lucrătoare, va emite și transmite BNM obligațiunile de stat la valoare nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termen de până la 25 de ani, în volumul total de până la 13583,7 milioane lei, cu o rată efectivă a dobânzii de 5%. Nu sunt clare criteriile de care s-a ghidat autorul la stabilirea termenului de 25 de ani de acordare a creditului. Este important efectuarea unui studiu de fezabilitate privind termenul de acordare a creditului și gradualitatea rambursării termenului creditului, prin prisma politicii bugetar-fiscale a statului”, se mai arată în scrisoarea lui Chetraru, care datează din 18 mai 2016.
Anterior, și societatea civilă a expus aceleași motive vizavi de această decizie, menționând că proiectul de lege conține „elemente de coruptibilitate”.
Amintim că Guvernul Guvernul Filip s-a întrunit luni într-o ședință specială pentru a vota asumarea răspunderii față de Parlament pentru adoptarea unui pachet din șapte legi. Acestea se referă la modificări în sistemul financiar-bancar, dar și la unele acte privind bugetul de stat. Printre acestea se regăsește și scandalosul proiect de lege prin care cetățenii R. Moldova vor fi obligați să restituie miliardul furat. Documentul prevede că Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite Băncii Naționale obligaţiuni de stat în sumă de 13,5 miliarde de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată a dobânzii de 5% anual.
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață