DOC // Victorie chinuită pentru LIMBA ROMÂNĂ în R. Moldova. Fiicei lui Gheorghe Urschi, insultată de un taximetrist pentru că vorbea românește, i s-a făcut dreptate: „A încercat să mă scoată din taxi noaptea, pentru că nu i-am răspuns rusește”
Avocata Laura Urschi a obținut câștig de cauză într-un proces pornit împotriva unei firme de taxi din R. Moldova, al cărui șofer a insultat-o pentru faptul că i-a răspuns în limba română și nu în rusă. Procesul a durat aproape trei ani, iar fiica lui Gheorghe Urschi îi îndeamnă pe cetățeni să lupte pentru dreptul de a vorbi în limba română la ei acasă, în R. Moldova.
Laura Urschi susține că pe 3 august 2020 a fost insultată de un taximetrist, vorbitor de rusă, pentru faptul că i-a răspuns în limba română. Mai mult, șoferul agresiv a încercat să o scoată din taxi în plină noapte, iar Laura Urschi a fost nevoită să cheme Poliția. Ulterior, a urmat un proces lung și umilitor pentru un cetățean al R. Moldova care a preferat să vorbească limba oficială a statului său.
Pe 12 octombrie 2022, prima instanță i-a dat câștig de cauză Laurei Urschi, deoarece i-au fost încălcate drepturile de consumator.
„Șoferul era obligat să îmi vorbească românește. Cu regret, am pierdut dosarul în litigiu administrativ contra Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării. Instituția respectivă mi-a dat parțial câștig de cauză, însă în bătaie de joc a schimbat în partea motivată declarațiile șoferului cu declarațiile mele, o confuzie cu aluzie(!), și a catalogat eronat discriminarea directă. Astfel, șoferul a fost absolvit de o eventuală condamnare”, menționa în octombrie 2022 Laura Urschi.
Decizia din octombrie 2022
Totuși, litigiul nu s-a încheiat atunci, pentru că firma de taxi a contestat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău.
„Nu cred că pentru ei (firma de taxi n.r.) conta suma de 5 000 de lei, stabilită în calitate de despăgubire de prima instanță. Presupun că acest precedent li s-a părut extrem de periculos, pentru că și alți clienți constrânși de șoferi, și nu doar, să vorbească în rusă ar fi putea acționa la fel ca mine. Sau ar putea constitui chiar un precedent judiciar și asta nu are cum să placa exponenților ruskii mir în R. Moldova”, a adăugat Laura Urschi.
După jumătate de an, Curtea de Apel Chișinău i-a făcut dreptate Laurei Urschi, dar și tuturor vorbitorilor de limbă română din R. Moldova.
„Epopeea „taxi” a luat sfârșit. Pârâtul nu a depus apelul motivat, astfel că a fost emisă încheierea judecătorească de a nu da curs cererii. Astfel, hotărârea primei instanțe a devenit definitivă, irevocabilă și, respectiv, executorie. Pârâtul a executat benevol hotărârea”, a subliniat avocata Laura Urschi.
Fiica celebrului umorist Gheorghe Urschi a lansat un apel la adresa tuturor care sunt impuși în anumite situații să discute în limba rusă.
„Luptați pentru dreptul de a vorbi românește! Nu cedați, nu tolerați! Înregistrați video și audio pe acel vânzător sau prestator de servicii, care vă neglijează atunci când vă adresați românește sau va bruschează. Ulterior, anexați înregistrarea și adresați o cerere cu privire la constatarea discriminării la Consiliul pentru Egalitate. După ce aveți decizia Consiliului, vă adresați în judecată. Legea e de partea noastră! Suntem în propria țară și nimeni nu are dreptul să ne impună să vorbim limba rusă, limba ocupantului și agresorului”, a conchis Laura Urschi.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei