DOC // Un economist superior de la „Expert-Grup” EXPLICĂ de ce anularea regimului duty-free în R. Moldova este în detrimentul intereselor economice ale republicii și „nu face cinste deloc climatului investițional”
Economistul superior de la „Expert-Grup”, Stas Madan, consideră că inițiativa de abolire a regimului duty-free în R. Moldova este în detrimentul intereselor economice ale republicii noastre. Mai mult, Madan crede că vor suferi și producătorii locali și nici încasările la buget nu vor crește fulminant, așa cum afirma autorul proiectului de lege, Dumitru Alaiba.
„Nu înțeleg de ce noi trebuie să fim proștii satului și să renunțăm la un instrument de competitivitate utilizat de toate țările din regiune, inclusiv cele din UE pentru călătoriile în afara statelor non-UE. Marea Britanie după ce a ieșit din UE a reintrodus regimul duty-free pentru călătoriile în UE. Totodată, este o măsură luată discreționar care nu face cinste deloc climatului investițional al R. Moldova”, a scris Madan într-o postare pe Facebook.
Potrivit lui Stas Madan, în UE s-au acordat șapte ani jumate pentru ca agenții economici să se conformeze noii realități. „Știu, o să ziceți că e vorba de o afacere care duce la hoțul de miliarde Șor. Dar pentru potențialii investitori asta nu prea contează. Investitorii străini vor percepe asta că Guvernul poate oricând în mod discreționar lua măsuri care schimbă regulile de joc în timpul jocului. De altfel, în ultima evaluare a Departamentului de Stat al SUA privind climatul investițional din R. Moldova este inoculată și această idee. Vor avea de suferit inclusiv producătorii locali care își vând produsele prin intermediul magazinelor duty-free, pentru care asta de facto este o formă de export”, a punctat Madan.
De asemenea, sursa citată nu crede că această măsură va aduce foarte mulți bani la bugetul de stat.
„Referitor la scutirile fiscale de două miliarde lei anual - se creează degeaba așteptări eronate că, după abolirea regimului duty-free, încasările la buget vor crește fulminant. Doar că logica economică este diferită de logica matematică, iar după abolirea regimului dat vânzările se vor reduce cu cel puțin 70-80%, iar impactul asupra bugetului va fi unul neglijabil. Este eronat să zici că nu există diferență în prețurile din magazinele duty-free și prețurile interne. Oricine a trecut prin aceste magazine și a procurat de acolo poate să vadă că prețurile în medie sunt mai mici atât față de prețurile percepute în alte aeroporturi”, a conchis Stas Madan.
Expertul a făcut trimitere și la o analiză realizată de colegii săi de la „Expert-Grup”.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România