DOC // Un deputat reclamă „SHOW-ul ieftin” al CNA în cazul de corupție de la AIPA: „A intervenit Nichiforciuc. După asta, șeful CNA, omul lui Dodon, a dat ordin”
Persoanele reținute recent în cazul de corupție documentat la Agenția Intervenții și Plăți din Agricultură (AIPA), inclusiv directorul adjunct al instituției, au revenit la muncă și primesc în continuare salarii, după ce ar fi fost date ordine de sus ca să fie lăsate în pace.
Cel puțin, așa afirmă vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care a trimis un demers la adresa Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru a afla detalii despre dosarele care vizează ilegalități la acordarea subvențiilor pentru agricultori în sumă de 100 de milioane de lei.
„Strigator la cer ceea ce se întămplă la Agenția Intervenții și Plăți din Agricultură. Din 2018 instituția este crâșuită de Nichiforciuc (deputatul Eugeniu Nichiforciuc - n.r.). Directorul adjunct este persoana care anterior a lucrat la „Poșta Moldovei” și a fost implicat în scandal cu anabolizante. Acum 10 zile a avut loc un show ieftin din partea CNA. Cu perchiziții la oficiul AIPA și la domiciliul unor angajați, inclusiv la șeful adjunct. Anunțuri-trăsnet despre delapidări, alocarea nejustificată a subvențiilor în suma de 100 de milioane de lei, otcaturi. Este adevărul pur despre care demult au sesizat nu o dată mai mulți agricultori.
Doar că aici s-a oprit justiția. Nicio persoană nu a fost reținută sau măcar limitată cu altă măsură preventivă. Mai mult ca atât, toți figuranții dosarului s-au întors la lucru și muncesc mai departe cu fondurile publice. De ce? De-atâta. A intervenit Nichiforciuc. După asta șeful CNA, omul lui Dodon, a dat задняя (ordinul - n.r.). Iar AIPA a devenit practic nefuncțională. Suntem în luna iunie 2021, dar o bună parte dosarelor, depuse încă în octombrie 2020, nu sunt autorizate până în prezent”, susține Alexandru Slusari.
Deputatul a cerut organelor de anchetă detalii despre dosarele penale pornite recent în privința angajaților AIPA, precum și explicații de ce toate persoanele vizate au rămas la serviciu și au acces în continuare la banii publici.
De asemenea, Slusari anunță că va insista pentru audierea conducerii AIPA în cadrul Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară.
Amintim că ofițerii anticorupție documentează o schemă la AIPA privind acordarea de subvenții grase pentru rude și pentru companii care trebuiau să le dea un comision de 10% funcționarilor de la Agenție.
Funcţionarii sunt suspectaţi că, prin înțelegere prealabilă cu beneficiarii de subvenții, au constituit un grup prin intermediul căruia au obţinut venituri ilicite din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR). În schemă ar fi implicați șeful adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, şeful Direcției autorizare plăți şi șeful Direcției administrare și aprobarea proiectelor.
Potrivit materialelor de urmărire penală, din anul 2019 și până în prezent, factori de decizie ai Direcției autorizarea plăților din cadrul AIPA, împreună cu alţi conducători de nivel înalt ai Agenţiei, ar fi achitat subvenţii din FNDAMR şi din proiecte de asistenţă financiară externă de peste 100 de milioane de lei, inclusiv de la Banca Mondială, unor solicitanţi care nu corespund condițiilor obligatorii și criteriilor de eligibilitate.
Ofițerii și procurorii anticorupție au stabilit că mai multe companii beneficiare de subvenţii sunt conduse de rude şi interpuşi, care se află în conflict de interese cu funcţionarii publici responsabili de autorizarea plăţilor. De asemenea, mai multe companii au beneficiat de subvenţii contrar normelor legale, după ce au acceptat să transmită unor responsabili ai AIPA un comision de 10 la sută din valoarea subvenţiilor obţinute.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare