DOC // Președintele Igor Dodon a semnat DECRETUL de numire în funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo: „Procuratura Anticorupție și PCCOCS nu mai pot continua rolul de sperietori pentru mediul de afaceri și partidele de opoziție”
După ce a primit, ieri-seară, cel mai mare punctaj din partea membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Alexandr Stoianoglo a fost numit astăzi în funcția de procuror general al R. Moldova, printr-un decret semnat de președintele Igor Dodon.
Șeful statului a explicat graba cu care a semnat decertul de numire în funcție a lui Stoianoglo prin faptul că „Republica Moldova nu își poate permite luxul menținerii unei instituții-cheie în regim semifuncțional”.
CITIȚI și VIDEO // CSP a ales candidatul la funcția de procuror general: Stoianoglo va fi PROPUS președintelui Dodon pentru numirea în funcție
„Procuraturii Generale urmează a-i fi asigurată independența deplină, iar toate procesele să rămână în afara politicului. Procurorul general.... urmează să abordeze cu deosebit tact așteptările societății, în special privind dosarele de rezonanță referitoare la devalizarea sistemului bancar, fenomenul laundromat-ului și altor infracțiuni economice care au tulburat sistemul financiar-bancar național. O reacție promptă, dar și acțiuni concrete sunt așteptate de societate în ceea ce privește concesionarea bunurilor statului, în special a Aeroportului Internațional Chișinău. Atât societatea, cât și comunitatea internațională solicită aprecieri și abordări legaliste ale arestărilor arbitrare, considerându-le drept măsură exagerată și nejustificată în majoritatea cazurilor”, declară Dodon.
Președintele i-a spus lui Stoianoglo să revadă atât activitatea Procuraturii Anticorupție, cât și a celei pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale: „Acestea nu mai pot continua rolul de sperietori pentru mediul de afaceri și partidele de opoziție”.
Menționăm că Procuratura Generală a rămas în luna iulie curent fără șef, după ce Eduard Harunjen și-a dat demisia la insistența guvernării ACUM - PSRM. Ulterior a fost modificată legislația, astfel încât o comisie creată la Ministerul Justiției să propună CSP-ului o listă scurtă de persoane din care să fie ales candidatul pentru a-l propune spre numire în funcție șefului statului.
Acest lucru s-a întâmplat, comisia selectând patru candidați, însă fostul premier Maia Sandu a acuzat faptul că rezultatele acestui concurs au fost viciate și și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare de legislație, astfel ca lista scurtă să fie propusă CSP-ului de către premier. Partenerii socialiști din coaliția de guvernare nu au fost de acord și au demis Guvernul Sandu, iar CSP l-a ales ieri pe Alexandr Sroianoglo, fost deputat democrat, din lista selectată anterior la Ministerul Justiției.
VIDEO // Violenţă la un meci de copii din Spania. O mamă a intrat pe teren şi l-a pălmuit pe arbitru
Încă o lovitură puternică pentru Putin. Jumătate dintr-o industrie a Rusiei se prăbușește
Cea mai întinsă mare interioară seacă într-un ritm rapid: „Este mai mult decât o criză de mediu”